Sirija

Turska će uskoro napasti pripadnike oružanih grupa tenkovima i vojnicima, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, najavljujući moguću kopnenu ofanzivu protiv kurdske milicije u Siriji.

Turska će uskoro napasti pripadnike oružanih grupa tenkovima i vojnicima, rekao je u utorak predsjednik Recep Tayyip Erdogan, najavljujući moguću kopnenu ofanzivu protiv kurdske milicije u Siriji.

Njegove su riječi uslijedile dok je turska artiljerija nastavila s bombardiranjem kurdskih baza i drugih ciljeva u blizini sirijskih gradova Tal Rifaat i Kobani, rekla su Reutersu dva sirijska vojna izvora, prenosi Hina.

“Mi se borimo protiv terorista nekoliko dana našim avionima, topovima i oružjem”, rekao je Erdogan u govoru u sjeveroistočnoj Turskoj. “Ako Bog da, mi ćemo ih sve istrijebiti što prije, zajedno s našim tenkovima, našim vojnicima”.

Prethodno je rekao da operacije neće biti ograničene na zračne udare te da mogu uključiti i kopnene snage. Turska je posljednjih godina pokrenula nekoliko velikih vojnih operacija protiv milicije sirijskih Kurda, Narodnih zaštitnih jedinica (YPG) i pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant u sjevernoj Siriji.

Razmjena vatre

Turska je u ponedjeljak saopćila da je YPG ubio dvije osobe u minobacačkim napadima iz sjeverne Sirije, nakon turskih zračnih operacija tokom vikenda i smrtonosnog bombaškog napada u Istanbulu sedmicu dana ranije.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene YPG-om saopćile su da je 15 civila i boraca ubijeno u turskim napadima posljednjih dana.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar obećao je da će nastaviti s operacijama protiv pripadnika oružanih grupa, obnovivši pozive NATO savezniku Washingtonu da prestane podržavati snage sirijskih Kurda koje Ankara naziva krilom zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

“Govorimo svim našim partnerima, posebno Sjedinjenim Američkim Državama, na svim nivoima, da je YPG jednak PKK-u i ustrajemo u svom zahtjevu da zaustave svaku vrstu podrške teroristima”, rekao je Akar.