Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka, preminula je nakon što ju je uhapsila policija za moral, a što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među stanovništvom ove konzervativne države.

Amini je sa porodicom bila u posjeti Teheranu, u kojem je uhapšena zbog toga što navodno nije bila propisno odjevena, u skladu s pravilima za odijevanje, koja su propisana nedugo nakon Islamske revolucije iz 1979. godine.

"Nažalost, preminula je i njeno tijelo je prevezeno na obdukciju", objavila je državna televizija, dodavši da je iznenada imala probleme sa srcem i da je odmah prevezena u hitnu pomoć.

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi je od ministra unutrašnjih poslova zatražio da se ovaj slučaj istraži. Nekoliko parlamentaraca je najavilo da će tražiti da se smrt djevojke problematizira i u zakonodavnom tijelu. Pravosudne institucije su najavile da će formirati posebno tijelo koje će provesti istragu.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) je saopćila da su hapšenju prethodile sumnjive okolnosti te da je u zatvoru bila mučena. Poručili su da ovaj "kriminal mora biti istražen".

Tvrde da je Amini bez ikakvog opravdanja uhapšena te da je preminula tri dana nakon hapšenja. Ocijenili su da su zakoni ove zemlje uvredljivi, ponižavajući i diskriminatorni. Pozvali su nadležne na reakciju.

Ovaj smrtni slučaj se desio usljed sve učestalijih kontroverzi u djelovanju policije za moral, koja se zvanično zove Gasht-e Ershad. U julu ove godine objavljen je videosnimak na kojem se vidi kako žena moli ovu policiju da joj oslobodi kćerku. Držala se za kombi u pokretu, dok su odvozili njenu kćerku.



Kodeks oblačenja odnosi se na sve žene, pa i one iz inostranstva, bez obzira na nacionalnosti i vjeroispovijest. Podrazumijeva da glava i vrat moraju biti prekriveni maramom.

Iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei je podržao stav da se bude tolerantniji po pitanju pravila za oblačenje. Međutim, vrlo konzervativni krugovi ne pristaju na to, odnosno traže pooštravanje sankcija. Mišljenja su da tolerantniji odnos dovodi do moralnog propadanja i raspada porodica.

Slučaj Mahse Amini osudile su brojne poznate iranske ličnosti, prenosi Al Jazeera English.