Suše i poplave

Procjene štete od 2000. godine mogle biti još i veće zbog pojedinačnih događaja koji još nisu ispitani.

Ekstremne vrućine, suše i poplave povezane s klimatskim promjenama Njemačku su u protekla dva desetljeća koštale najmanje 6,6 milijardi eura godišnje, pokazala je nova studija.

Poplave u saveznim državama Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna-Vestfalija prouzrokovale su samo u 2021. godini više od 40 milijardi eura štete, citirala su ministarstva ekonomije i okoline rezultate studije koju je izradila kompanija za ekonomska istraživanja Prognos.

Kada se tome dodaju vruća ljeta 2018. i 2019. godine, trošak za najveću evropsku ekonomiju penje se na 80 milijardi eura, , prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Šume i poljoprivreda u Njemačkoj pretrpjele su te dvije godine 25,6 milijardi eura šteta zbog toplotnih valova i suše.

Devet milijardi eura štete povezano je s manjom produktivnošću radnika u industriji i u trgovinskom sektoru.

‘Alarmantne’ brojke

Autori studije rekli su da bi procjene štete od 2000. godine mogle biti još i veće zbog pojedinačnih događaja koji još nisu ispitani i nemjerljivih učinaka, poput utjecaja na zdravlje i posljedica za biološku raznolikost.

Brojke su alarmantne, izjavila je ministrica okoline Steffi Lemke.

“Sada moramo više ulagati u zaštitu klime i prilagodbu klimatskim promjenama, i to ćemo i napraviti, kako bismo bolje zaštitili naše stanovništvo”, rekla je ona.

Objava Prognosove studije vremenski se poklopila s požarima i visokim temperaturama u Evropi koje su prouzrokovale stotine smrtnih slučajeva, a povezane su s klimatskim promjenama, smatraju naučnici.