Teško i na Balkanu

Zbog naglog rasta cijena hrane i energije u svijetu od marta je, za samo tri mjeseca, u ekstremno siromaštvo palo 71 milion ljudi iz najsiromašnijih zemalja, pokazao je izvještaj Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) objavljeno u četvrtak.

Taj ubrzani pad u siromaštvo "znatno je brži od šoka izazvanog pandemijom COVID-19", stoji u saopćenju UNDP-a, u kojemu se krivnja za nagli rast cijena dijelom pripisuje ratu u Ukrajini, što opovrgava Rusija.

Prema programu UNDP-a, "direktan prijenos novca domaćinstvima pravedniji je i isplativiji od općih subvencija za energiju".

UNDP istodobno smatra da će pogođenim zemljama trebati multilateralna podrška kako bi "sastavile kraj s krajem".

- Dok se kamatne stope povećavaju, kao odgovor na skok inflacije, postoji opasnost od stvaranja novoga siromaštva koje bi uzrokovala recesija koja bi još više pogoršala krizu, ubrzavajući i produbljujući siromaštvo u svijetu - upozorava UNDP u izvješću.

Analiza 159 zemalja u razvoju pokazala je da je povećanje cijena ove godine već teško pogodilo dijelove subsaharske Afrike, Balkana, Azije i drugih dijelova svijeta, rekao je direktor UNDP-a Achim Steiner.

Među zemljama koje se suočavaju s najdramatičnijim posljedicama povećanja cijena su Armenija, Uzbekistan, Burkina Faso, Gana, Kenija, Ruanda, Sudan, Haiti, Pakistan, Sri Lanka, Etiopija, Mali, Nigerija, Sierra Leone, Tanzanija i Jemen.

- Dosad nezabilježen skok cijena znači da za brojne ljude u svijetu hrana koju su si mogli priuštiti, danas više nije dostupna - istaknuo je u saopćenju direktor UNDP-a Achim Steiner.

Zbog ovoga povećanja životnih troškova, naveo je, „kako su mnoge osobe pale u siromaštvo uz opasnost od strašne gladi, a u poređenju s tim prijetnja porasta socijalnih nemira iz dana u dan sve je veća".

Faktor