RAT U UKRAJINI

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je izjavio, nakon što ga je ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio da je Mariupolj osvojen, da je napad na Azovstal u Mariupolju nepotreban i naredio da se otkaže.

Šojgu je rekao Putinu da su ruske snage uspjele da zauzmu Mariupolj u četvrtak, sa dvije hiljade ukrajinskih vojnika blokiranih u industrijskom kompleksu Azovstal.

"Danas je cijeli Mariupolj pod kontrolom ruske vojske, narodne milicije Donjecke Narodne Republike, a teritorija fabrike Azovstal sa ostacima nacionalista i stranih plaćenika koji se nalaze tamo sigurno je blokirana", rekao je.

Šojgu je tvrdio da je ruskim oružanim snagama potrebno tri do četiri dana da završe napad na Azovstal, gde su vojnici ukopani.

Putin je, kao odgovor ministru odbrane Sergeju Šojguu, nazvao napad na industrijski kompleks Azovstal u Mariupolju "nepotrebnim" i naredio da se otkaže.

"To je slučaj kada moramo misliti - odnosno uvijek moramo razmišljati, ali još više u ovom slučaju o očuvanju života i zdravlja naših vojnika i oficira. Nema potrebe da se penjemo u ove katakombe i pužemo pod zemlju duž ovih industrijskih objekata“, rekao je Putin.