Zahtjev Generalnoj skupštini

Skoro 40 zemalja planira da podnese nacrt rezolucije Generalnoj skupštini UN koja nastoji da pet zemalja sa pravom veta u Savjetu bezbjednosti pozove na odgovornost kada koriste to pravo, prenosi Glas Amerike.

Ako bude usvojena, rezolucija bi zahtjevala da se Generalna skupština sastane kada jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti — Britanija, Kina, Francuska, Rusija ili Sjedinjene Države — upotrebi svoj veto da blokira usvajanje rezolucije Savjeta.

Lihtenštajn, koji predvodi taj potez, objavio je u utorak da će kosponzori zvanično predstaviti tekst sljedeće nedjelje, nadajući se da će ga uskoro usvojiti Generalna skupština.

"Rezolucija je značajan korak za osnaživanje Generalne skupštine i jačanje multilateralizma", saopštio je Lihtenštajn.

Generalna skupština nedavno je odigrala važnu ulogu u sazivanju vanredne vanredne sjednice i naglašavanju međunarodne izolaciju Rusije zbog njenog rata u Ukrajini.

U dva glasanja u Generalnoj skupštini, Moskva se našla osuđena zbog svoje invazije i takođe je pozvana da dozvoli humanitarnu pomoć Ukrajini. Oba glasanja su se desila nakon što je Rusija blokirala akciju u Savjetu bezbjednosti — jednu svojim vetom, a drugi put prijetnjom da će ga upotrebiti.

U trećem glasanju prošle nedjelje, skupština je preduzela izuzetno redak potez suspendovanja Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava.

U obraćanju Savjetu bezbjednosti prije nedjelju dana, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prekorio je 15 članica jer ne izvršavaju svoj mandat održavanja međunarodnog mira i bezbjednosti i pozvao UN da se reformiše ili raspusti.

SAD podržavaju mjeru koju predvodi Lihtenštajn i jedna su od zemalja u grupi kosponzora.

Ambasadorka Linda Tomas-Grinfild je rekla da postoje trenuci kada neko od petorke odluči da određena rezolucija neće unaprijediti međunarodni mir i bezbjednost i da stavi veto, ali treba da budu spremni da objasne svoju odluku.

"Nažalost, ne dijele svi članovi Savjeta bezbjednosti ovo mišljenje. Posebno smo zabrinuti zbog sramnog obrasca Rusije da zloupotrebljava svoje pravo veta u posljednje dvije decenije, uključujući njen veto da ukine posmatračku misiju UN u Gruziji, blokira mjere odgovornosti i istrage o hemijskom oružju u Siriji, sprečava uspostavljanje krivičnog suda za obaranje leta MH-17 iznad Ukrajine i zaštititi predsjednika Putina od osude zbog njegovog ničim izazvanog i nepravednog rata po izboru protiv Ukrajine", rekla je Tomas-Grinfild.

Sjedinjene Države su koristile svoj veto u najmanje desetak navrata od 2000. godine, na rezolucije vezane za izraelsko-palestinski sukob.

Drugom prilikom 2002. Vašington je stavio veto na rezoluciju koja se odnosi na obnavljanje mirovne misije UN-a u Bosni i Hercegovini koja je uključivala stavke o imunitetu pripadnika mirovnih snaga SAD od nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda.

Rusija (a prije toga Sovjetski Savez) je često koristila svoj veto.

Kina se posljednjih godina pridružila Rusiji u više navrata kako bi blokirala mjere vezane za rat u Siriji.

Britanija i Francuska nisu uložile veto od 1989. godine.

Izvor: VOA