Crvene oči, ljuštenje kože...

Sankcionisani ruski milijarder Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači imali su ranije ovog mjeseca nakon sastanka u Kijevu simptome koji sumnjaju na trovanje objavio je u ponedeljak američki Wall Street Journal, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa situacijom.

Abramovič, koji je prihvatio ukrajinski zahtjev da pomogne u pregovorima oko okončanja ruske invazije na Ukrajinu, i najmanje dva visoka člana ukrajinskog tima, imali su simptome, navodi se u izvještaju WSJ.

Simptomi su uključivali crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, dodaje se u izvještaju Journala.

Abramovič i ukrajinski pregovarači, uključujući zastupnika Rustema Umerova, su se od tada oporavili i njihovi životi nisu u opasnosti, izvještava WSJ.

Osoba upoznata sa situacijom je potvrdila incident za Reuters, ali je rekla da Abramovič nije dozvolio da ga to spriječi u radu.

Kremlj je ranije saopštio da je Abramovič imao ranu ulogu u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, ali je proces sada u rukama pregovaračkih timova dvije strane. Tokom tog perioda Abramovič je više puta putovao između Moskve i Kijeva.

Kako navodi Reuters, američki zvaničnik rekao je da obavještajni podaci sugerišu da je bolest Abramoviča i ukrajinskih pregovarača uzrokovana ekološkim faktorom, a ne trovanjem.

"Obavještajne službe sugerišu da je ovo bilo okolišno", dodajući: “na primjer, ne trovanje." Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, odbio je da precizira detalje, navodi Reuters.

Upitan o sumnji na trovanje, ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da "postoji mnogo spekulacija, raznih teorija zavere". Rustem Umerov, još jedan član pregovaračkog tima, pozvao je ljude da ne vjeruju "neprovjerenim informacijama".

Pregovori Ukrajine i Rusije o okončanju rata do sada nisu postigli značajne rezultate.

Abramovič se nalazi među nekoliko bogatih Rusa koji su dodani na listu sankcija Evropske unije, a vlade EU su započele aktivnosti kako bi im oduzeli jahte i drugu luksuznu imovinu. On se također nalazi i na listi sankcija Velike Britanije, a upravni odbor engleske Premijer lige smijenio ga je sa mjesta direktora Čelsija.

Ruske snage izvršile su invaziju na Ukrajinu 24. februara u, kako je predsjednik Vladimir Putin nazvao "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacizaciju" Ukrajine. Ukrajina i Zapad kažu da je Putin pokrenuo ničim izazvan agresorski rat.