Ohrabrujuće vijesti

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog danas je rekao da je preuzimanje kontrole nad Kijevom i dalje prioritet za Rusiju, ali pokušaj da to učini bio bi "samoubistvo" za Moskvu.

Oleksij Arestovič je dodao da bi rat i "aktivni napadi" između dviju zaraćenih strana mogli završiti za dvije do tri sedmice. Rusija se još uvijek nije probila u ukrajinsku prijestolnicu i pored snažnog bombardovanja u gradu i okolini od početka sukoba 24. februara.

Ranije su britanske obavještajne službe saopštile da su ruske snage "izdržale još jedan dan ograničenog napretka, pri čemu je većina snaga uglavnom zastala na mjestu".

Ukrajina kaže da je Moskva pretrpjela velike gubitke u dosadašnjem ratu, navodno s oko 15.000 ubijenih vojnika i stotinama tenkova uništenih tokom sukoba.

Savjetnica ukrajinske vlade Ljubov Cibulska za CNN je također govorila o mogućem prekidu rata, odnosno opciji da Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine, piše Index.

"Znamo da postoji određeni krug ljudi unutar vlasti koji razumiju da ovaj rat vodi k ruskom kolapsu. Očekujemo da će oni nešto poduzeti. Postoji šansa da Putinovu moć ograniče njegovi ljudi", dodala je Cibulska.