Albanija je rangirana među 10 najkorumpiranijih zemalja svijeta, prema percepciji njenih građana.

Jedna od šest varijabli Indeksa sreće 2022., koji je prije nekoliko dana objavio UN, percepcija je korupcije, koja se mjeri u anketi građana na dva pitanja: "Je li korupcija raširena u vladi ili ne?" i "Je li korupcija sveprisutna u preduzećima?"

Za razdoblje 2019.-2021., Albanija ima ocjenu za ovaj pokazatelj 0,03 i zauzima 9. mjesto u svijetu.

Građani Balkana općenito smatraju da je korupcija raširena. Bosna i Hercegovina je druga u svijetu, nakon Afganistana. Ostale zemlje u regiji čiji građani smatraju da je korupcija visoka su Rumunija i Bugarska.

Na popisu iza među 15 zemlja svijeta sa najvećom korupcijom nalaze se Sjeverna Makedonija (12. mjesto) i Kosovo (15. mjesto). Posljednje dvije zemlje na prethodnoj ljestvici pozicionirane su lošije od Albanije.

Država, koju njeni građani i dalje doživljavaju kao najmanje korumpiranu na svijetu, je Singapur.

Na listi najmanje korumpiranih nalaze se nordijske zemlje, Danska, Finska, Švedska, Norveška. Švedsku i Novi Zeland također njihovi građani ocjenjuju najmanje korumpiranima.

Visoka percepcija albanskih građana i preduzeća o korupciji jedan je od pokazatelja koji "kažnjavaju" ovu državu u indeksu sreće. Ovaj indeks svrstava Albaniju kao pretposljednju u Europi.

Albanija je zauzela 90. mjesto od ukupno 146 zemalja, dok među europskim zemljama iza sebe ostavlja Tursku koja je na 112. mjestu.

Izvješće o sreći temelji se na godišnjem istraživanju, u kojem se ispituje oko 1000 pojedinaca u oko 150 zemalja svijeta od kojih se traži da rangiraju od 1 do 10 kako bi se videlo žive li dobro ili ne. (Albanija je ove godine dobila 5.199 bodova).

Indikatori na kojima se indeks temelji uzimaju u obzir dohodak po stanovniku, očekivanja za zdrav život, podršku prijatelja i rodbine, podatke o dobrotvorstvu, slobodu donošenja odluka u životu i percipirani nivo korupcije.

Istraživači su koristili šest pokazatelja kako bi razumjeli rezultate: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, očekivanja za zdrav život pri rođenju, podrška prijatelja i rodbine, dobrotvorne svrhe, sloboda donošenja odluka u životu i percipirani nivo korupcije.

Za razliku od Albanaca iz Albanije, Kosovari su rangirani kao najsretniji ljudi u regionu i među najsretnijima na svijetu, na 32. mjestu, gotovo isto kao i Italijani i Španci.


Indeks percepcije korupcije - 2022. godina - poredak od najkorumpiranije do najmanje korumpirane