Uživo

Ušli smo u deveti dan ruske invazije na Ukrajinu, a situacija je i dalje daleko od idealne. Jučerašnji dan je počeo rukovanjem, a umalo završio kataklizmom. Ukratko, to je najbolji opis dešavanja u Ukrajini u četvrtak. Osude za rusku stranu pristižu sa svih strana u vidu ekonomskih sankcija. U kasnim večernjim satima ruske snage su granatirale nuklearnu elektranu Zaporožje.

11:20 - Rusko nadzorno tijelo za komunikacije ograničilo je pristup internetskim stranicama ruskog servisa BBC-a i Radio Libertyja zbog širenja "lažnih informacija o sukobu u Ukrajini".

Rusija se u više navrata žalila da zapadne medijske organizacije nude djelomični, pa u antiruski pogled na svijet.

Ruska novinska agencija RIA rekla je da je pristup internetskim stranicama BBC na ruskom kao i Radio Libertyju te Meduzi ograničen.

11:11 - "Preko noći je projektil pogodio zgradu unutar lokacije fabrike. Zgrada nije dio reaktora. To je izazvalo lokalizovan požar koji je ugasila lokalna vatrogasna jedinica. Svi sigurnosni sistemi u fabrici nisu bili pogođeni. Nije bilo ispuštanja radioaktivnog materijala", poručio je na današnjoj konferenciji za novinare Rafael Grossi iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

10:54 - Rusija usvaja zakon zbog "lažnih informacija" za koji je glasao 401 poslanik, a treba još odobrenje gornjeg doma - čije glasanje treba biti održano sutra.

Ako zakon stupi na snagu, bit će predviđene novčane kazne i zatvorske kazne do 15 godina za one koji namjerno šire lažne informacije o oružanim snagama koje imaju ozbiljan uticaj.

10:25 - Rusija je zauzela nuklearnu elektranu Zaporižja, najveću u Europi, ali, u borbama ruskih i ukrajinskih snaga koje su trajale tokom noći zapalila se administrativna zgrada u krugu elektrane.

Ukrajinske vlasti su za to okrivile rusku vojsku rekavši da su granatirali elektranu.

Ali, Rusi tvrde da su zgradu u nuklearki zapravo zapalili Ukrajinci.

Portparol ruskog ministarstva odbrane rekao je da nuklearna elektrana radi normalno i da je to područje pod ruskom kontrolom od 28. februara, prenio je Reuters.

"Međutim, sinoć je na teritoriji pored elektrane kijevski nacionalistički režim pokušao da izvrši monstruoznu provokaciju“, rekao je portparol Igor Konašenkov.

10:40 - Ministri vanjskih poslova u Europi okupljaju se u Briselu kako bi ocijenili svoj odgovor na rat u Ukrajini.

10:39 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je akcije u Ukrajini, uključujući granatiranje nuklearne elektrane.

"Osuđujemo napade na civile, a preko noći smo vidjeli i izvještaje o napadu na nuklearnu elektranu. Ovo samo pokazuje nepromišljenost ovog rata i važnost njegovog okončanja i povlačenja svih svojih trupa Rusije i uključivanja u diplomatske napore u dobroj vjeri", navodi se u saopćenju.

10:10 - U ruskim zračnim napadima u gradu Černihivu na sjeveru Ukrajine jučer je ubijeno ukupno 47 ljudi, navodi se u novim zvaničnim informacijama.

Prethodno je bilo rečeno kako su 33 osobe mrtve.

09:56 - U petak ujutro požar je buknuo u nuklearnoj elektrani Zaporožje, nakon što ju je Rusija prethodno granatirala. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Europi.

Borba je prestala nakon nekoliko sati, a vatrogasci su uspjeli požar staviti pod kontrolu.

Pogledajte i snimak:
 
09:37 - Ne postoji nikakva pojačana radijacija, građani su bezbjedni, rekao je za N1 zamjenik direktora Agencije za nukelarnu sigurnost BiH Zoran Tešanović.

Govoreći o situaciji u Ukrajini gdje tokom noći granatirano jedno od najvećih nukelarnih postrojenja u Evropi, kazao je kako je ova Agencija formirala poseban tim koji prati sva dešavanja i informacije u ovoj oblasti.

“Ne postoji nikakva pojačana radijacija, ali s obzirom na situaciju koja se dešava u blizini nuklearne elektrane, Međunarodni centar za hitne intervencije pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju je podigao stepen pripravnosti za jedan nivo. Isto radimo i mi. Krećemo u komunikaciju s ostalim institucijama u BiH koje u skladu s ovim planom trebaju biti informisane. Naši građani mogu biti bezbjedni”, rekao je Tešanović.

09:26 - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je zatražilo od svih strana da garantuju sigurnost nuklearnih postrojenja u Ukrajini, nakon što je požar buknuo u kompleksu nuklearne elektrane Zaporižja nakon napada ruskih snaga.

"Pratit ćemo stanje i pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost, izbjegnu eskalaciju i zajamče sigurnost relevantnih nuklearnih postrojenja", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na dnevnom brifingu.

08:57 - O napadu na elektranu Zaporožje oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svojem Instagram profilu.

Poziva Europu da se probudi te upozorava na potencijalnu nuklearnu katastrofu i prijetnju Rusije:

"Europa se sada mora probuditi. Najveća nuklearna stanica u Europi gori. Upravo sada ruski tenkovi granatiraju nuklearne jedinice. To su tenkovi koji imaju termalni vid, pa znaju gdje granatiraju. Pripremili su se za to".

08:46 - Svjetski lideri optužuju Rusiju da je ugrozila sigurnost cijelog kontinenta nakon što su njene snage napale nuklearnu elektranu i izazvale požar.

Britanski premijer Boris Jonson rekao je da bi "nepromišljeni" napad Rusije mogao "direktno ugroziti sigurnost cijele Evrope".

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Moskvu da prekine svoje vojne aktivnosti oko tog mjesta, dok je kanadski premijer Justin Trudeau rekao da "strašni napadi" iz Rusije "moraju odmah prestati".

08:25 - Ruske trupe preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje, koju su ranije satima granatirali, piše BBC.

"Osoblje u elektrani pozorno prati stanje reaktora", rečeno je.

08:09 - Osnovna oprema u nuklearnoj elektrani Zaporožje ostala je nepromijenjena od požara, bez promjene nivoa radijacije, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na ukrajinska regulatorna tijela.

Reaktori elektrane zaštićeni su robusnim zaštitnim strukturama i bezbjedno se gase.

07:59 - Oko 5:20 sati po našem vremenu, požar u zgradi za obuku nuklearne elektrane Zaporižija u Energodaru je ugašen, kako je i zvanično objavljeno.

Srećom, žrtava nije bilo.

07:51 - Na azijskim berzama su cijene dionica pale, kao i tečaj eura, jer ulagače zabrinjavaju vijesti o požaru u nuklearnoj elektrani u Ukrajini i daljnjim napadima ruske vojske na ukrajinske gradove.

Cijene se nafte kreću na nižim razinama nego jučer u ovo doba.

7:40 - Facebook korisnici u Rusiji od sinoć nemaju pristup ovoj mreži.

Informaciju je potvrdio britanski Mirror.

7:30 - Ruski milijarder Oleg Deripaska se po drugi put oglasio protiv rata sa Ukrajinom.

"Mir je veoma važan! Odugovlačenje pregovora je ludilo! Ukrajina je odavno nuklearna sila, na njenoj teritoriji, pored očuvane nuklearne elektrane Černobil, je još 15 nuklearnih blokova i 3 skladišta istrošenog nuklearnog goriva. Za one koji ne shvataju – za svaki incident na ovim mjestima – buduće generacije u Rusiji, Ukrajini i Evropi pominjaće nas narednih 200 godina u psovkama", naveo je.

7:18 - Elon Musk upozorio je da postoji velika šansa da bi usluga satelitskog širokopojasnog pristupa firme njegove Starlink mogla biti meta neprijatelja u Ukrajini.

Musk je, podsjetimo, nakon ruskog napada na Ukrajinu, Ukrajincima poslao satelite Starlink kako bi mogli imati pristup internetu.

Sada je internet navodno nestao u dijelovima zemlje, a Musk je korisnike savjetovao da postave laganu kamuflažu preko antene kako bi izbjegli vizualnu detekciju starlinka.

Također je rekao da bi korisnici trebali "starlink uključiti samo kada je potrebno i postaviti antenu što dalje od ljudi", prenosi BBC.

7:10 - Nešto iza ponoći po našem vremenu buknula je vatra u krugu nuklearne elektrane Zaporižija, najveće nuklearke u Europi.

U njenon neposrednoj blizini su se tokom noći odvijale borbe ruskih i ukrajinskih snaga.