Annalena Baerbock

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock optužila je Rusiju da dovodi u opasnost mir provodeći diplomatske aktivnosti koje najviše nalikuju hladnom ratu te je pozvala Moskvu da preduzme “ozbiljne korake ka deeskalaciji” ukrajinske krize.

Ta izjava ministrice dolazi nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden upozorio da bi Rusija mogla biti spremna opravdati invaziju Ukrajine. Najavio je da bi vojna akcija mogla odmah početi, ali je naglasio da je diplomatsko rješenje još uvijek moguće.

Rusija je odbacila takve tvrdnje nazivajući ih neutemeljinima i optužila SAD na podsticanje tenzija, piše danas BBC.

Moskva tvrdi da provodi vojne vježbe i kaže da su neke trupe vraćene u svoje stalne baze posljednjih dana, dok zapadne sile naglašavaju da nisu predočeni dokazi o povlačenju.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock postala je u petak posljednja visoka zapadna političarka koja je izrazila zabrinutost zbog masovnog gomilanja vojnog osoblja i opreme Rusije u blizini njene granice s Ukrajinom i u Bjelorusiji, ruskom savezniku – koja okružuje Ukrajinu s tri strane.

U izjavi objavljenoj uoči godišnje konferencije o sigurnosti u Minhenu, na kojoj će se svjetski lideri sastati tri dana od petka, ona je upozorila da Rusija “osporava temeljne principe evropskog mirovnog poretka” svojim “raspoređivanjem trupa bez presedana”.

Njeni komentari odnose se na niz zahtjeva koje je Rusija postavila u vezi sa evropskom sigurnošću, a koji nastoje da ograniče zapadnu vojnu moć u zemljama koje Rusija smatra vlastitom sferom uticaja.

Zapad odbacuje ideju da Rusija ima pravo da utiče na vanjsku politiku zemalja koje se nalaze u blizini njenih granica, kao što je to činio Sovjetski Savez tokom Hladnog rata.

Hladni rat je bio poslijeratni period 20. stoljeća kada je rivalstvo između Zapada i Sovjetskog Saveza dovelo dvije globalne supersile na rub nuklearnog rata.

U međuvremenu, u četvrtak je došlo do razmjene vatre između ukrajinskih snaga i pobunjenika koje podržava Rusija na istoku zemlje, gdje su separatisti koje podržava Rusija u sukobu s ukrajinskim snagama od 2014. godine. Obje strane su okrivile jedna drugu za nasilje u četvrtak.

Ukrajinski zvaničnici optužili su separatiste koje podržava Rusija da su napali dječji vrtić u gradu Stanytsia Luhanska, razbijajući zid u dječjoj muzičkoj sobi. Tri odrasle osobe su povrijeđene.

U međuvremenu, pobunjenici koje podržava Rusija rekli su da su ukrajinske snage granatirale brojne lokacije pod kontrolom pobunjenika i optužile ih za eskalaciju sukoba.