Odluka je konačna

Švicarske vlasti sprečile su da baba i djeda usvoje svog unuka sa Kosova, a nakon što su Kancelarija za migracije i izvršna vlast odbili da priznaju usvojenje, stariji par se žalio Upravnom sudu u Cugu, prenosi Ekonomija onlajn.

Oni su željeli da njihov unuk dobije priliku da odrasta u Švicarskoj.

Kosovske vlasti su usvojile akt o usvajanju 2018. godine, iako je tada 15-godišnji dječak živeo sa roditeljima i bratom u stabilnim porodičnim prilikama.

Međutim, baba i djeda su uvjeravali švicarske vlasti da je njihov odnos sa unukom veoma blizak i da ima problema sa roditeljima.

Ne postoji ugovor između Švicarske i Kosova koji bi priznavao odluke Kosova, a Konvencija o zaštiti djece u slučaju međudržavnog usvojenja takođe ne važi u ovom slučaju, jer je Kosovo nije članica UN i ne može biti potpisnik.

Iz tih razloga, švicarske vlasti primjenjuju lokalna pravila koja, između ostalog, predviđaju da razlika u godinama između djeteta i usvojitelja ne bi trebalo da bude veća od 45 godina. U ovom slučaju radi se o razlici od 48 godina. Postoje izuzeci, ali samo u slučajevima kada baba i djeda usvajaju unuka koji nema roditelje.

Nadležni sumnjaju da je usvojenje samo izgovor da se dječaku omogući da živi u Švicarskoj i da se tu školuje.

Upravni sud je odbio njihov zahtjev, a baba i djeda moraju da plate sudske troškove i 2.000 franaka na ime sudske takse. Odluka je konačna.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online