Imunitet slabi s vremenom

Nedavna su istraživanja pokazala da imunitet stečen vakcinacijom slabi s vremenom, što osjetljive osobe ponovo dovodi u opasnost.

Njemačka planira od 1. septembra predložiti primjenu treće doze vakcine protiv COVID-a 19 za starije i za osjetljive osobe, piše u prijedlogu ministarstva zdravstva u koji je agencija France Presse dobila uvid.

U nacrtu teksta ujedno se predlaže vakcinacija djece i mladih od 12 do 17 godina.

Ministar zdravstva Jens Spahn i ministri zdravstva šesnaest njemačkih saveznih pokrajina trebaju dovršiti taj plan koji su izradili čelnici ministarstva zdravstva.

Pokretni timovi za vakcinaciju obilazit će ustanove za njegu starijih kako bi dovakcinisali njihove korisnike Pfizerovom i Moderninom vakcinom, neovisno o vrsti vakcina koju su ranije primili, navodi se u tekstu, prenosi Hina.

Liječnici će usto moći dovakcinisati starije i pacijente s oslabljenim imunim sistemom.

Dokument se poziva na nedavna istraživanja koja pokazuju da imunitet stečen vakcinacijom slabi s vremenom, što osjetljive osobe ponovo dovodi u opasnost.

Raste broj zaraženih

Premda je u Njemačkoj stopa zaraženosti trenutno niža od stope u susjednim zemljama, zadnjih sedmica raste broj zaraženih delta varijantom koja je veoma zarazna.

Usporavanje vakcinacije potiče zabrinutost jer je tek 52 posto Nijemaca potpuno vakcinisano.

Zdravstvene vlasti žele usto otvoriti sve punktove za vakcinaciju mladima od 12 do 17 godina.

Vakcinaciju će moći organizirati i školske ustanove i univerziteti.

U Evropskoj uniji, Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je vakcinaciju Pfizerovom i Moderninom vakcinom svih osoba starijih od 12 godina.

U subotu je ministar zdravstva rekao u poruci na Twitteru da je dosad svaka peta osoba u dobi od 12 do 17 godina primila prvu dozu vakcine protiv COVID-a 19.

“Ima dovoljno vakcina za sve dobne skupine: svi koji žele mogu se vakcinisati”, istaknuo je.

Institut Roberta Kocha, njemačke ustanove za kontrolu i suzbijanje epidemija, izvijestio je u nedjelju o 2.097 novozaraženih i o jednoj umrloj osobi.

Njemačka je od početka epidemije prijavila više od 3,7 miliona slučajeva i 91.659 umrlih.