Nakon duge pravne bitke

Porodica albanskog emigranta Nika Todija, ubijenog prije 10 godina u Grčkoj, dobila je obeštećenje od 410.000 eura nakon duge pravne bitke na grčkim sudovima, prenosi Gazeta express.

Ovu vijest preneo je novinar Shpetim Zinxhiria, koji ističe da je ovakva odluka grčkih sudova rijetka kada su u pitanju Albanci.

Dvadesetogodišnji Niko Todi jedan je od 99 žrtava grčke policije i jedan od rijetkih koji je obeštećen po zakonu ove zemlje.

Njega je grčka policija 16. februara 2010. godine greškom ubila prilikom stavljanja alata u automobil tokom razmjene oružana vatre između policije i albanske bande pljačkaša.

Todi, koji je tada imao 20 godina, i otac 18-mjesečnog djeteta, ubijen je sa četiri metka od strane grčke policije. Tada je porodica njegovoj porodici nudila penziju od 45 eura mjesečno, ali je njegova porodica to odbila.

Prema sudskoj odluci, grčka država mora obeštetiti suprugu i sina žrtve, koji nikada nisu prihvatili regres državnog pravobranioca, koji je zahtjevao smanjenje odštete zbog finansijske krize kroz koju zemlja prolazi.

Grčki predsjednik Karolos Papoulias tada je izjavio: "Izražavam duboko žaljenje zbog nepravednog gubitka našeg nevinog građanina. U porodici Nike Todija i njegovog naroda izražavam punu podršku i izražavam duboko saosjećanje".

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express