Laburista pakistankog porijekla

Kandidat Laburističke partije pakistanskog porijekla Sadiq Khan je ponovo izabran za gradonačelnika Londona. Protukandidat mu je bio kandidat Konzervativne stranke Shaun Bailey.

Njih dvojica su se sučelili u drugom, završnom izbornom krugu u kojem je Khan dobio povjerenje više od 55 posto birača. On je 2016. godine postao prvi musliman izabran za gradonačelnika jednog od glavnih gradova u Evropskoj uniji.

Nakon izborne pobjede, obećao je da će biti gradonačelnik svim građanima i da će nastojati poboljšati život svakog pojedinca. Rezultati lokalnih izbora u Velikoj Britaniji za njega su pokazatelj da su grad, pa i cijela zemlja duboko podijeljeni. Poručio je da će trebati još vremena da bi zacijelile rane od Brexita.

Posebno se osvrnuo na ekonomsku nejednakost.

"Ekonomska nejednakost je sve izraženija u Londonu i u različitim dijelovima naše države. Dok se pokušavamo suočiti sa ogromnim izazovima koji predstoje i dok se nastojimo oporaviti od ove pandemije, moramo iskoristiti trenutak nacionalnog oporavka da otklonimo štetne posljedice podjela", rekao je.

Njegov protukandidat Bailey mu je čestitao na pobjedi i kazao da se nada da Khan neće za sve kriviti centralnu vlast koju predvodi njegova Konzervativna stranka, prenosi BBC.