Hiljade demonstranata okupilo se u glavnom gradu Velike Britanije u znak solidarnosti s Palestinom i tražeći trenutni prekid izraelskog bombardiranja Gaze.

Londonska policija je saopćila da se oko 100.000 demonstranata okupilo u subotu poslijepodne na protestu, a povorka je išla od Marble Archa do Whitehalla i Parlamentarnog trga.

Demonstranti su držali transparente na kojima je pisalo "Sloboda Palestini", dok su drugi razvili ogromnu palestinsku zastavu i puštali zelene dimne baklje.

Neki su skandirali "od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna" uprkos negodovanju britanske ministrice unutrašnjih poslova koja je ovaj slogan okarakterisala kao antisemitski. Ministrica Suella Braverman je kazala kako se ovaj slogan može protumačiti i kao poziv na uništenje Izraela.

Policija je rekla da je tokom demonstracija bilo "nekih slučajeva govora mržnje", ali da je većina aktivnosti bila "zakonita i odvijala se bez incidenata".

Najmanje 4.385 Palestinaca, uključujući 1.756 djece, ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu od početka sukoba.

Ranije u subotu humanitarni konvoj od 20 kamiona počeo je ulaziti u pojas Gaze s egipatske strane graničnog prijelaza Rafah, prvi otkako je 7. oktobra izbio oružani sukob između Izraela i Hamasa.