DONIO GA VJETER

Zanimljivi prizori zabilježeni su u Francuskoj i drugim evropskim zemljama nakon što su vjetrovi donijeli pijesak iz Sahare.

Fotografije i snimci koji se pojavljuju na društvenim mrežama prikazuju narandažasto nebo iznad snježnog pokrivača, a radi se o pijesku koji vjetar donosi iz Sahare.

Ovaj fenomen se događa svake godine tako da nije baš ekstremno riejdak, ali je poseban ove godine jer se dogodio ranije nego prije. Vjetrovi obično donose pijesak iz Sahare u aprilu, a njegov prolazak je praćen povećanjem temperature.

Najviše utjecaja je ovaj fenomen zasad imao na južni i jugoistočni dio Francuske, a potom se narandžasto nebo "proširilo" i na ostatak zemlje tokom vikenda.

Na društvenim mrežama se nalazi mnoštvo fotografija i snimaka, a neki kažu da okruženje izgleda kao površina Marsa jer je prijesak prekrio snijeg i led.

Osim u Francuskoj, slični prizori su viđeni u Švicarskoj i drugim evropskim zemljama. Meteorolog Paul Marquis je rekao da je raniji dolazak pijeska jasan znak klimatskih promjena.

Ipak, pijesak nije loša pojava jer pozitivno djeluje na plodnost tla i dobra je vijest za poljoprivrednike.