Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi učestvovao je u Briselu na panelu "Oblikovanje budućnosti Evrope: strateška autonomija, proširenje i evropska reforma" održanog u okviru vanrednog Kongresa Alijanse liberala i demokrata Evrope (ALDE) i zvaničnog otvaranja izborne kampanje za Evropski parlament.

Kako je naveo na Facebooku, tokom panela naglasio je potrebu za jačanjem međusobnog povjerenja između država kandidata i EU i predložio da se proces pridruživanja država Zapadnog Balkana, ali i Ukrajine, Moldavije i Gruzije, izloži u nekoliko konkretnih, opipljivih etape i kontinuirano.

"Države kandidati za članstvo u EU treba da vide napredak i rezultate svog angažovanja na putu integracija – a ne samo da čekaju završetak cijelog procesa da bi bile obavještene o epilogu. Samo Evropska unija koja obuhvata cijelu geografsku Evropu garantuje Evropu koja je u stanju da se suoči sa bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava. Kosovo je spremno da snosi svoj dio odgovornosti, kao najpro-EU zemlja, posvećena istim vrijednostima i principima", naveo je Krasniqi.

Dodaje da je jedinstvena i ujedinjena Evropska unija odgovor na pretnje spolja, ali i iz regiona.

"Ulazak Kosova, odnosno Zapadnog Balkana, zauvijek bi zatvorio vrata ideologijama i drugim uticajima u zemljama regiona", poručio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online