Završiti posao

Svijet se ujedinio u razvoju cjepiva, ali vrijeme je da se posao dovede do kraja.

Razvoj i odobrenje sigurne i efikasne vakcine protiv COVID-19 za manje od jedne godine od početka pandemije je zaista izvanredno postignuće koje je ponudilo nadu u skori završetak krize koja je zahvatila svijet.

Ono što treba uslijediti u nadolazećim mjesecima, ili čak i sedmicama, bit će podjednako velik uspjeh – vakcine će biti dostupne ljudima širom svijeta, a ne samo u bogatim zemljama, otprilike u isto vrijeme.

Vakcine će većini stanovnika bogatih zemalja biti na raspolaganju u prvom kvartalu ove godine, a tada će ih početi dobijati i građani manje bogatih i siromašnih država. Brzina i razmjere raspodjele ključni su za suzbijanje pandemije, a bit će je moguće izvršiti samo zahvaljujući dosad neviđenoj globalnoj solidarnosti i multilateralnoj podršci COVAX-u, centralnom mehanizmu vakcinacije na globalnom nivou koji su prošle godine pokrenule Svjetska zdravstvena organizacija i Gavi, Globalna alijansa za vakcinu (koju vodim).

Jedino održivo globalno rješenje

COVAX će olakšati raspodjelu dvije milijarde doza cjepiva tokom godine, koje će doći do ljudi u 190 država, bez obzira na njihovu platežnu moć. Trebalo bi biti dovoljno doza da se do sredine 2021. zaštite svi zdravstveni i socijalni radnici širom svijeta. Uprkos tome što se suočavao sa preprekama, program je privlačio sve više vlada, kreatora ekonomske politike i proizvođača vakcina. Svi oni su se priključili programu shvatajući da je to jedino održivo globalno rješenje za COVID krizu.

Sada kada smo stigli do ove kritične tačke, nagađanja o tome hoće li COVAX propasti moraju prestati. Vrijeme je da počnemo pružati neophodnu podršku da bi se osiguralo da se ono što je zamišljeno i učini. Razvoj i odobravanje cjepiva tek je prvi korak. Sve dok se korona virus može prenositi među ljudima, i dalje će mnogi biti zaraženi, a neki će umrijeti. Nada u povratak normalnoj trgovini, ekonomiji i putovanjima ostat će nedostižna.

Da bi se krug prekinuo, ne možemo vakcinisati samo iste ljude u nekim državama – moramo zaštititi sve ljude svugdje. No, nakon što su cjepiva odobrena, potražnja je, prema očekivanjima, nadmašila još uvijek ograničenu ponudu. U tim uslovima, čak i ako se doze obećaju cijelom svijetu, podjela vakcina onima koji ponude najviše, samo će produbiti krizu. Upravo je nacionalizam po pitanju cjepiva razlog zbog kojeg je stvoren COVAX.

U borbi protiv COVID-19, moramo izbjeći ponavljanje 2009., kada je mali dio bogatih država kupio većinu dostupnih doza vakcine za H1N1, dok ostatku svijeta nije ostalo ništa. Svaka nacionalna vlada ima obavezu da zaštiti vlastito stanovništvo, pa nije iznenađujuće što je 35 država već postiglo bilateralne dogovore sa farmaceutskim kompanijama o nabavci vakcina.

Pojedini kupuju više nego što im treba

Ovakvi sporazumi nisu idealni ako govorimo o globalnim naporima za vakcinaciju. Iako je COVAX dovoljno fleksibilan da se pozabavi problemom, to može učiniti samo ako mu proizvođači vakcina omoguće pristup vakcini jednak onom koji imaju nacionalne vlade pojedinih država.

Nažalost, već vidio da pojedine zemlje kupuju mnogo više nego što im treba, čime se stvara pritisak na globalnu nabavku tokom ove kritične inicijalne faze.

Neke od država su najavile da će donirati višak od nabavljenih količina, a u tom slučaju, te doze bi morale biti preusmjerene što brže i pravednije. Najbolji način da se to omogući je da vlade doniraju višak doza mehanizmu Gavi/COVAX, koji je stvoren da bi se osiguralo da cjepivo protv COVID-19 bude dostupno ljudima koji žive u 92 zemlje sa niskim i srednjim dohotkom.

Do sada, COVAX je obezbijedio oko milijardu doza vakcina za ljude u tim državama, potpisujući dogovore sa nekoliko kompanija čija cjepiva najviše obećavaju. No, potrebno je mnogo više doza. Svi proizvođači trebaju istupiti i svoja cjepiva načiniti dostupnim i finansijski prihvatljivim za COVAX da bi moglo doći do njegovog pravovremenog globalnog uvođenja.

Potrebna međunarodna podrška

Neki proizvođači su to već učinili, a međunarodni donatori prikupili su dvije milijarde dolara koje je COVAX trebao u 2020. No, programu treba još pet milijardi dolara za 2021. godinu, dok je SAD u decembru dodijelio Gaviju četiri milijarde u okviru drugog paketa pomoći.

Ako se vratimo u februar, malo je ko zamišljao da ćemo imati više odobrenih vakcina i biti u mogućnosti istovremeno isporučivati doze u zemlje s visokim i nižim prihodima. No, globalna zajednica se okupila i stvorila platformu za to.

Sve što COVAX-u sada treba je dovoljna međunarodna podrška da završi posao.