Istraživanje

Istraživanja ukazuju na visoku razinu kolebljivosti prema vakcini i vakcinisanju u zemljama članicama EU-a, od Francuske do Poljske.

Evropa je krenula u opsežnu kampanju vakcinisanja protiv COVID-a 19 u nastojanju da što prije suzbije pandemiju korona virusa, no brojni stanovnici Starog kontinenta nepovjerljivi su prema novim vakcinama zbog brzine kojom su testirane i odobrene, prenosi Hina.

Evropska unija potpisala je ugovore o nabavi više od dvije milijarde doza vakcina s nekoliko farmaceutskih tvrtki, među kojima su Pfizer i BioNTech te Moderna i AstraZeneca, a cilj joj je tokom iduće godine omogućiti vakcinisanje svim odraslim stanovnicima EU-a.

No istraživanja ukazuju na visoku razinu kolebljivosti prema vakcini i vakcinisanju u zemljama članicama EU-a, od Francuske do Poljske, čiji su stanovnici navikli da se vakcine razvijaju deset i više godina, a ne samo nekoliko mjeseci.

U Poljskoj povjerenje malo

“Mislim da u historiji nema vakcine koja je tako brzo testirana”, rekao je Ireneusz Sikorski (41), izlazeći s dvoje djece iz crkve u centru Varšave. “Ne kažem da se ne bi trebalo vakcinisati, ali osobno neću provjeravati sigurnost nove vakcine ni na svojoj djeci ni na sebi”, rekao je.

Dosad provedena istraživanja u Poljskoj, zemlji u kojoj je nepovjerenje u javne institucije vrlo veliko, upućuju na to da vakcinu protiv covida kani primiti manje od 40 posto stanovnika. U nedjelju se u varšavskoj bolnici u koju su stigle prve doze, za vakcinisanje prijavila samo polovina medicinskog osoblja.

U Španjolskoj, jednoj od pandemijom najteže pogođenih evropskih zemalja, 28-godišnji pjevač i skladatelj porijeklom s Tenerifa, German, zasad se ne planira vakcinisati.

“Nitko od mojih bliskih prijatelja i članova porodice nije imao COVID-19. Ne kažem da ne postoji, jer je puno ljudi umrlo od posljedica te bolesti, no zasad ne razmišljam o vakcinisanju”.

Vakcina protiv dječije paralize

Grkokatolički biskup Tihon iz Bugarske, zemlje u kojoj se 45 posto stanovnika izjasnilo protiv vakcinisanja, a 40 posto ih kani pričekati kako bi se uvjerili da od njega nema težih negativnih nuspojava, usporedio je covid s dječjom paralizom.

“I sam sam vakcinisan protiv svega protiv čega sam se mogao vakcinisati”, rekao je biskup novinarima nakon što se vakcinisao, a uz njega je stajao bugarski ministar zdravstva.

Podsjetio je prisutne na dječju paralizu od koje su mnogi teško oboljeli prije nego što je vakcina protiv te opasne bolesti postala dostupna pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. “Svi smo se plašili da ne obolimo od dječje paralize. A kad se pojavila vakcina bili smo presretni. Sada u djelotvornost i sigurnost vakcine ljude nažalost moramo uvjeravati. Baš šteta.”

Istraživanje tvrtke IPSOS provedeno u 15 zemalja, čiji su rezultati objavljeni 5. novembra tada je pokazalo da bi se, da je vakcina dostupna, vakcinisalo 54 posto Francuza. U Italiji i Španjolskoj ta je brojka iznosila 64 posto, u Velikoj Britaniji 79 posto, a najviše spremnosti na vakcinisanje tada su iskazali stanovnici Kine, njih 87 posto.