70 posto prenosiviji

Evropska Unija (EU) će danas (ponedeljak, 21. decembar) razmatrati mjere protiv nove mutacije zaraze COVID-19 koja se pojavila uglavnom u Velikoj Britaniji, ali se smatra da je već prisutna i u nekim drugim evropskim državama.

Prema navodima zvaničnika iz Evropskog Saveta, specijalni predstavnici šefova država i vlada članica EU su u nedelju uveče, 20 decembra, na video-konferenciji razgovarali sa predstavnicima kabineta predsednika EU, Šarla Mišela (Charles Michel).

Rasprava se nastavlja danas kako bi države članice saopštile kakve će mere preduzeti u borbi protiv nove vrste koronavirusa. Kako se saznaje iz izvora u sedištu EU, među merama oko kojih se govorilo na sinoćnjem sastanku su, poptuna obustava saobraćaja sa Velikom Britanijom ili uvođenje obaveznog testa.

Neke zemlje, poput Belgije i Holandije su već u toku proteklog vikenda otkazale sve, kopnene i vazdušne linije sa Engleskom.

Francuska je zatvorila granicu sa Velikom Britanijom na 48 sati, a nijedan kamion ili putnik trajekta nije mogao da isplovi iz luke Dover, prenosi BBC.

Premijer Boris Džonson (Johnson) će predsedavati sastankom vladinog odbora za vanredne situacije.

Britanski ministar saobraćaja Grent Šeps (Grant Shapps) rekao je za BBC da je "važno što je brže moguće" pronaći rešenje sa Francuskom.

Šeps je dodao da većina robe u Veliku Britaniju dolazi u kontejnerima (80% posto) i da je to "teret bez pratnje" koji nije predmet zabrane.

Takođe je naveo da je samo Francuska zabranila prevoznike, da druge države EU nisu.

Pitanje kontrole granica je u ekskluzivnoj nadležnosti svake zemlje članice EU stoga one mogu individualno da donose odluke o otvaranju ili zatvaranju granica. Međutim, na današnjem sastanku će države EU pokušati da se koordinišu u merama u borbi protiv ove nove vrste zaraze.

Novi soj koronavirusa se proširio na jugu Engleske, javlja BBC.

Britanski ali i evropski medicinski stručnjaci navode da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji ili da će drugačije reagovati na postojeće vakcine, ali da se pokazalo da je 70 posto prenosiviji.

Evropska Agencija lekova će danas popodne odlučiti da odobri vakcine protiv COVID-19 za evropsko tržište. U slučaju pozitivne odluke, vakcinisanje evropskih građana počinje, najkasnije naredne nedelje. Evropski stručnjaci smatraju da nova vrsta virusa neće znatno uticati na efikasnost vakcina.