Izrugivao se fizičkom izgledu prve dame

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izrugivao se fizičkom izgledu prve dame Francuske Brigitte Macron.

"Oprostite mi, oprostite mi hiljadu puta", izvinio se brazilski pisac Paulo Coelho za uvrede i nediplomatske izjave koje je Francuskoj uputio predsjednik Jair Bolsonaro u vezi s krizom koju su potakli požari u Amazoniji, prenose agencije.
Uz to se na Twitteru formirao pokret podrške francuskoj prvoj dami Brigitte Macron, čijem se fizičkom izgledu narugao brazilski čelnik Jair Bolsonaro u izjavama za koje je predsjednik Francuske Emmanuel Macron ocijenio da izražavaju "krajnje nepoštovanje".
"Ovo je žalosna videosnimka kojom se izvinjavam mojim francuskim prijateljima zbog krize, rekao bih. zbog Bolsonarove histerije prema Francuskoj, francuskom predsjedniku i njegovoj supruzi", poručio je Coelho u snimci objavljenoj na Twitteru.

Ambasador mira

Pisac, rođen u Rio de Janeiru 1947, jedan je od najčitanijih autora u svijetu, a njegov Alhemičar prodan je u više desetaka miliona primjeraka.
"Dok Amazonija gori, oni nemaju nikakvih argumenata i (samo) vrijeđaju, poriču i govore besmislice samo da ne bi snosili odgovornost", dodao je pisac, aludirajući na brazilske zvaničnike.
"Ovo je mračno vrijeme za Brazil i proći će kao što prolazi noć (...) Nudim vam svoje izvinjenje", dodao je pisac, koji je UN-ov ambasador mira i osnivač Fondacije "Paulo Coelho" u Riju, koja pomaže siromašnima i žrtvama diskriminacije u Brazilu.