Obilježavanje 28. novembra

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi, učestvovao je danas na ceremoniji obilježavanja 28. novembra koja je organizovana u Valoni.

Thaçi je istakao da je "Dan zastave praznik nacionalnog ponosa i čestitao je svim Albancima u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji, Preševskoj dolini, Crnoj Gori i bilo gdje žive van njihovih ognjišta".

"28. novembar je proslava obnove dostojanstva i jačanja naše nacionalne svijesti", rekao je Thaçi dodajući da ovaj dan obilježava trenutak odvajanja od dugog ropstva i početak epohe modernizacije našeg naroda.

Nacionalni preporod, ustanci protiv raspadanja albanskih zemalja od albanske Prizrenske lige pa sve do ustanaka od 1908-1912. godine, su događaji koji su doveli do trenutka proglašenja nezavisnosti 28. novembra 1912. godine.

"Na ovaj dan, ne možemo, a da se ne prisjetimo svih patriota, vizionara, muškaraca i žena, koji su generaciju za generacijom doprinosili da bi došli do proglašenja nezavisnosti", rekao je Thaçi.

Thaçi je povezao 105. godišnjicu nezavisnosti Albanije i sa 10. godišnjicom nezavisnosti Kosova i inauguracijom opštenarodnom godinom Gjergja Kastriotia Skënderbeua.

Skoro jedan vijek, nakon stvaranja albanske države, on je rekao da se Kosovo napokon oslobodilo zahvaljujući neumornim naporima koji su krunisani borbom Oslobodilačke vojske Kosova, koja je pronašla podršku u demokratskom svijetu, u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji i NATO-u.

Thaçi je rekao da nikada ranije Albanci nisu bili u boljoj historijskoj poziciji, nego u ovoj trenutnoj i činjeničnoj.

"Albanija je članica najjače vojne organizacije na svetu, NATO-a. Kosovo je slobodna i suverena država. Mi smo jedan narod sa dvuhe suverene države. Obhe naše države imaju jedan san. Imaju jedan cilj. Integraciju i evro-atlantske institucije", istakao je on. 

Thaçi je rekao da sa ovom jasnom filozofijom i orijentacijom prema demokratskim zapadnjačkim vrijednostima, Kosovo i Albanija odvijaju međusobne ekonomske, kulturološke i političke odnose, kao nikada do sada.

"Juče su vlade dveju naših država održale zajednički sastanak u Korči. Danas slavimo zajedno u Valoni. Obje naše države šalju jasne poruke da smo posvećeni miru, stabilnosti i prosperitetu u regionu", dodao je Thaçi.

Thaçi je rekao da je Valona ujedinila Albance iz svih predjela, a za Kosovo ime samog grada Valone prevazilazi historijski smisao.

"Ime Valona, ali i ostalih gradova Albanije, roditelji daju ćerkama kao znak nacionalnog identiteta i ljubavi prema otadžbini", rekao je on.

Thaçi je rekao da će Kosovo uvijek hraniti i gajiti ljubav prema Albaniji, preko institucionalnog puta, kulturoloških integracija, slobode kretanja i produbljenja saradnje.