Posebno na sjeveru zemlje

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, dočekao je danas ambasadore zemalja Kvinte, SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije, kao i šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliju Apostolovu, sa kojima je razgovarao o pripremama za izbore na Kosovu. Sastanku su prisustvovali i predsjednica CIK-a, Valdete Daka i generalni direktor Policije Kosova, Shpend Maxhuni.

Thaçi je istakao da su svi koncentrisani na to da izbori 11. juna budu demokratski, slobodni i da prođu bez ijednog incidenta. I dodao da je siguran da će izbori proteći dobro, međutim, kako je kazao "ostaje briga o zastrašivanju i pretnjama" srpskih građana na Kosovu od eksponenata Srbije.

"I dalje smo zabrinuti zbog zastrašivanja i prijetnji građanima, posebno u sjevernom dijelu Kosova, da ne glasaju slobodno", rekao je Thaçi.  

Predsjednik je tražio od zemalja Kvinte da daju na znanje organima Srbije da se neće tolerisati miješanje u unutrašnja pitanja Kosova.

"Pozivam da pošaljete jasnu poruku organima Srbije da ne zastrašuju i ne prijete srpskim građanima na Kosovu, kao ni da ih ometaju da slobodno izraze njihovu političku volju", rekao je Thaçi na sastanku.

"Ovaj pokušaj da se umiješa u unutrašnja pitanja naše zemlje prevazilazi okvire izborne trke i postaje ugrožavanje integriteta naše države i sigurnosti naših građana", dodao je Thaçi.

Predsjednica CIK-a, Valdete Daka je rekla da je CIK izvršio sve pripreme kako bi izbori bili pravični. Dok je generalni direktor Policije Kosova, Maxhuni istakao da Policija Kosova sarađuje i sa EULEX-om i sa KFOR-om kako bi se garantovala bezbjednost svim građanima na dan izbora.  

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi zahvalio se CIK-u, Policiji Kosova i OSCE-u, medijima, civilnom društvu, EU i posmatračima iz EU i EP, koji čine sve kako bi garantovali pravičan i uspješan izborni proces.