Univerzitet u Prizrenu - studije na bosanskom

Povodom vijesti o akreditaciji smjerova na bosanskom i turskom jeziku na Edukativnom fakultetu Univerziteta u Prizrenu, oglasio se zastupnik u Skupštini Kosova Ćerim Bajrami, koji tvrdi da zbog propusta nekih bošnjačkih predstavnika nije akreditiran i smjer za ekonomiju. Njegovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Danas smo u prijepodnevnim satima dobili vijest u Skupštini Republike Kosova da je konačno došlo do akreditacije smjerova na Edukativnom fakultetu javnog univerziteta "Ukshin Hoti" u Prizrenu, na bosanskom i turskom jeziku, iako neki predavači na tim smjerovima ne ispunjavaju kriterijume Agencije za akreditaciju…
Naime, uz dvomjesečno zahtjevanje bošnjačkih i turskih predstavnika u Skupštini Kosova, dobre volje predsjednika Skupštine i premijera Vlade i ministra MONTA-a, te uključivanja u problem i pomoći međunarodne zajednice, došlo je do izvjesne izmjene adekvatnog Administrativnog uputstva i time je omogućena “tolerancija” za akreditaciju ovih smjerova, odnosno omogućeno je objavljivanje konkursa za prijem studenata za prvu godinu i u ovom (na kraju drugog) roku, koji će biti objavljen već sutra, po obećanjima koje smo dobili.
Međutim, nije akreditiran i ekonomski smjer na bosanskom jeziku!?
Iako su za jedan smjer Ekonomskog fakulteta na UPZ obezbjedjena dodatna sredstva na rebalansu budžeta za ovu godinu, u Skupštini Republike Kosova, od prije dva-tri mjeseca, nije obavljena akreditacija i tog smjera !?
Kao što je bošnjačka javnost informisana, unazad par godina je postojala inicijativa o otvaranju još jednog smjera na bosanskom jeziku mimo edukativnih, te je to pitanje pokrenuto i na institucionalni način, kako u Rektoratu Univerziteta u Prizrenu tako i u MONT-u.
Tadašnji odgovor rektora UPZ je bio – da ovaj univerzitet nema dovoljno finansijskih sredstava za taj novi smjer, te da je potrebno ista zatražiti na rebalansu budžeta u Skupštini Kosova (riječ je o rebalansu za 2015. g.).
Također je javnost upoznata da tokom prošlogodišnjeg izglasavanja budžeta u Skupštini za 2016. godinu, zamalo nije izglasan naš Amandman za dodatna sredstva za ovaj smjer, što je opravdano od strane ministra obrazovanja i ministra finansija – poslije našeg protesta kod koalicionih partnera PDK i LDK za nedovoljan broj glasova s njihove strane – da će se to ipak riješiti tokom rebalansa budžeta za 2016. godinu.
I to je riješeno, tako što je poslije mnogo napora (i nepotrebnih bošnjačkih pokušaja spletki i prepirki u Skupštini), uz podršku spomenutih ministara u Skupštini izglasan amandman koji smo predložili i s kojim se odobrava dodatni transfer sredstava na UPZ od 50 hiljada uura za otvaranje smjera na bosanskom jeziku na ekonomiji!
Sad nema druge - nego da su opet neki Bošnjaci odgovorni za neotvaranje!
Dakle, poslije naše današnje hitne intervencije preko predsjednika Skupštine Kosova Kadri Veselija, odnosno njegove dobre volje da pomogne, aktuelni rektor UPZ preko telefona odgovara na pitanje o (ne)akreditaciji – da mu od strane Bošnjaka nije došlo ništa oko ovog smjera, u smislu zahtjeva, prijedloga za akreditaciju, potencijalnih profesora i tome slično.
Odmah smo prekinuli takva pojašnjenja, izražavajući našu rezignaciju da njih prihvatimo, i zatražili hitan susret s rektorom. U međuvremenu smo danas uputili usmeni protest i ministru obrazovanja, sličan onom od prije 10-tak dana u pismenoj formi – da se neće prihvatiti neotvaranje ovog smjera u ovoj akademskoj godini!
Koristim priliku da sve one iz bošnjačkih predstavničkih redova koji su odgovorni za (ne)otvaranje, odnosno (ne)akreditaciju i ovog smjera, a na pozicijama su bilo u Skupstini, Vladi ili na Univerzitetu u Prizrenu, da odmah svi zajedno poradimo na pokretanju i ovog smjera!
Treba li još nekog podsjećati šta znači otvaranje još jednog smjera na bosanskom na javnom univerzitetu u Republici Kosovo?
Da na kraju dodam da nam poslije ovoga, ako se ovaj smjer ne otvori, više neće ostati iole održiv argument – da nam predstavnici nevećinske zajednice nešto nedaju!
Jedini krivci i odgovorni će biti oni aktuelni bošnjački predstavnici koji su ovo – svojim zakulisnim igricama i improvizatorskim potezima – onemogućili!.