Reakcije na izdavanje dozvola

Potpredsjednik i bivši predsjednik Nebregošta Muradif Murati oštro optužuje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Kosova zbog izdavanja dozvola za izgradnju hidroelektrane na katastasrskoj zoni sela Nebregošta, bez ispoštovane zakonske procedure.

Povodom izdatih dozvola za izgradnju hidroelektrana u katastarskoj zoni sela Nebregošta, mjštani sela su iznenađeni ovom odlukom Ministarstva za životnu sredinu i prostornog planiranja, s obzirom da nisu ni pitani prilikom donošenja odluke o izdavanju takvih dozvola. 
“Poštovani predsjedniče Vlade Kosova, poštovani ministre Ministarstva za životnu sredinu i prostornog planiranja, poštovani predsjedniče SO Prizren, ovim putem želim da vam kažem da u ime Predsjedništva sela i u ime mještana sela Nebregosta nećemo ćutati da bez znanja i konsultacije sa mjestanima donosite odluke, već tražimo učešće u donošenju odluka i poštovanje zakona.
Oštro se protivimo izgradnji hidroelektrana na katastarskoj zoni Nebregošta iz puno razloga, zato što smatramo da  nije ispoštovana zakonska procedura za izdavanje dozvola. Pitanje izgradnje hidroelektrana nikad  nije bilo na dnevnom redu sjednice SO Prizren, niti su mještani obavješteni i upoznati oko planiranja izgradnje hidrocentrala na rijeci koja protiče kroz naš atar, niti su održane bilo kakve debate. Nisu konsultovani ni vlasnici privatnih parcela gdje treba da se izgradi put da bi se došlo do mjesta na kome se planira izgradnja hidroelektrana. Ne poostoje nikakvi dogovori sa vlasnicima privatnih parcela.
Poštovani predstavnici Vlade i predstavnici SO Prizrena, trebate znati da je ovaj župski narod autohton i da od nikud nismo došli, nego smo bili ovdje. Mi smo starosjedeoci ove župske regije, naša je država  Kosovo i tražimo da budemo poštovani kao svi građani, a ne da budemo građani drugog reda i da nas niko za ništa ne pita. Tražimo učešće kod donošenja odluka za svaki projekat koji se tiče ove regije.
Vlada Republike Kosova ima mnogo većih prioriteta u Župi, a izgradnja hidroelektrane je nešto posljednje o čemu treba odlučivati.
Poštovani ministre  Feride Agani, trebali bi da se pozabavite drugim prioritetima u Župi. Posjetite ovaj kraj i vidite u kakvom se stanju nalazi Nacionalni park “Šar”, u kakvom se stanju nalazi ta rijeka na koju vaše ministarstvo planira izgraditi hidroelektrane. Trebate znati da se u nacionalnom parku ništa se nije uložilo od sadnje šume, infrastrukture pa sve do zaštite životinjskih vrsta. Trebate znati i da je rijeka zagađena raznim hemikalijama od kanalizacione mreže okolnih sela i da u nju ne može ni riba opstati. Zagađenjem raznim hemikalijama uništen je život riba u rijeci na kojoj se planira izgradnja hidroelektrana. Potrebno je urediti kanalizacione mreže koje se ulivaju u rijeku za očuvanje nacionalnog parka, očuvanje zdravlja građana. Od svih ovih prioriteta izabrali ste izgradnju hidroelektrana. Ukoliko je tolika kriza za električnom energijom, Kosovo ima itekako lijepih planina za vjetrenjače pa biste mogli da naj način obezbjedite električnu energiju.
Narod koji živi u Župi godinama čeka da se usvoji zahtjev za formiranje Opštine Rečane. Tražimo odgovor predsjednika i bivšeg premijera Kosova koji je mnogo puta obećao opštinu Rečane, koji sada kao predsjednik države obećava formiranje opštine iako za to sada nema ingirencije, šta ga je spriječilo da naš zahtjev za dobijanje Opštine Rečane ne bude na dnevnom redu Skupštine Kosova?
Mislim  da moje mišljenje dijeli većina građana župske regije i mislim da nećemo dozvoliti realizaciju ovog projektra sve dok se naši zahtjevi ne realizuju. Prvo Opština Rečane, a onda ćemo razgovarati o drugim projektima. Nećemo dati saglasnost sve dok ta saglasnost ne izda SO Rečane. Ukoliko ministarstvo po svaku cijenu hoće da ponižava ovaj narod i da ne čuje njegov glas, spremni smo da iskoristimo sav zakonski mehanizam. Tražićemo ostvarivanje naših prava preko Skupštine Kosova, Vrhovnog suda za nepoštovanje zakona pa sve do Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu. Bojkot institucija, iIskazaćemo građansku neposlušnost i spremni smo da svojim tijelima zaštitimo korišćenje prirodnih resursa Župe na nezakonit način.
Predsjedništvo sela Nebregošta poziva sve bošnjačke političke predstavnike da iskoriste svoj glas u Skupštini Kosova, da objasne premijeru da u ovoj regiji živi jedan narod koji traži svoja prava, učešće u donošenju odluka i koji traži da bude poštovan kao i drugi narodi ove države. Jer ovaj narod ne želi više nikome ćutati kad se radi o vitalnom značaju i opstanku na ovim prostorima. 
Predsjedništvo sela očekuje uvažavanje zahtjeva bošnjačkog naroda župske regije od strane Vlade i vladinih institucija”, stoji u saopštenju Predsjedništva Nebregošta, koje potpisuje potpredsjednik sela Muradif Murati.