Dr Numan Balić, predsjednik SDA Kosova

Jedina novoformirana koalicija SDA - SDSG će prijaviti izbore u šest opština: Peći, Istoku, Prizrenu, Dragašu, Mitrovici i Prištini, mjestima u kojima je SDA, kao jedina profilizirana i kontinuirana kosovska stranka koja djeluje na cijelom Kosovu, ponovo obnovila podršku članstva i svoje djelovanje, stoji u saopštenju Stranke demokratske akcije Kosova koje u cijelosti prenosimo.

Ovim putem obavještavamo javnost da će SDA Kosova na predstojeće opštinske izbore u novembru ove godine izići u koaliciji sa SDSG-om, nakon sporazuma postignutog poslije razgovora sa drugim bošnjačkim i goranskim strankama Kosova.
Kao što je svim bošnjačkim političkim subjektima i javnosti bilo poznato, rok za prijavu koalicija je bio 17. juli i SDA je pristupila razgovorima sa svim ostalim strankama, zarad opštebošnjačkih interesa a bez ikakvih uslova, kao što je to uvijek radila tokom svog 23-godišnjeg djelovanja. Nakon dugih i zamornih razgovora, tokom kojih su sve ostale stranke postavljale uslove - najčešće vezane za dobijanje nosioca liste, SDA je kao i ranije bila jedina koja je pristala na kompromis i ponudila mjesto nosioca liste predsjedniku SDSG-a za opštinu Dragaš, dok će u ostalim opštinama SDA imati nosioca liste i najveći dio kandidata na listama.
Jedina novoformirana koalicija SDA - SDSG će prijaviti izbore u 6 opština, Peći, Istoku, Prizrenu, Dragašu, Mitrovici i Prištini, mjestima u kojima je SDA, kao jedina profilizirana i kontinuirana kosovska stranka koja djeluje na cijelom Kosovu, ponovo obnovila podršku članstva i svoje djelovanje, i očekuje značajan izborni uspjeh sa osvojenim odborničkim mjestima u ovim opštinama.
Zbog mnogih dezinformacija vezanih za skup održan 20. jula, prinuđeni smo da obavijestimo javnost, da su i organizatori i učesnici, još jednom pokazali prijetvornost i licemjerje, okupljajući se navodno zbog formiranja zajedničke liste, iako je rok za prijavu koalicija, kao što je i javnosti i strankama bilo poznato, istekao 17. jula, dakle tri dana ranije. To je bio razlog što SDA nije uzela učešće na ovom skupu, na kojem su inače prednjačili oni koji su dugo godina radili za svoje interese a na štetu Bošnjaka, služeći postojeću vlast na isti način kako su se klanjali onoj prethodnoj, srpskoj i pozivajući na jedinstvo, iako im je rok davno istekao, stoji u saopštenju Stranke demokratske akcije Kosova koje potpisuje predsjednik stranke dr Numan Balić.