Saopštenje Demokratske stranke vatan

Demokratska stranka vatan je svim političkim subjektima sa područja Gore uputila poziv na razgovor o mogućoj saradnji po pitanjima od opšteg intreresa. Do razgovora nije došlo, jer je većina partija iz Gore odbila svaki vid saradnje.

Demokratska stranka vatan je inicijativu o bojkotu ili zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima prvi put iznijela na sastanku sa visokim predstavnikom Evropske unije, Samuelom Žbogarom, 9. juna 2013. godine. Kasnije je ovo potvrdio i Glavni odbor DSV-a, 4. jula 2013. godine, kada je i uputio poziv za razgovor svim političkim subjektima iz Gore. 
Demokratska stranka vatan smatra da je jedinstvo bilo potrebno kako bi se izvršio pritisak na kosovsku i međunarodnu javnost, prije svega, po pitanju decentralizacije i dobijanju opštine sa bošnjačkom i goranskom većinom. Međutim, od većine partija, na ovaj ili onaj način, stigao je negativan odgovor.
Socijaldemokratska stranka Gore (SDSG) je odbacila svaku mogućnost saradnje i razgovora sa DSV-om. Pridružio joj se i ogranak SDA iz Dragaša. GIG je insistirao na kompletnom jedinstvu, ili u suprotnom neće prihvatiti razgovore. Na kraju je i CDU insistirla na kompletnom jedinstvu, jer smatraju da je „ovo ozbiljna priča“. 
Za DSV, kao inicijatora razgovora, ovo je bio jasan znak da većina političkih subjekata iz Gore ne prepoznaje probleme građana Gore, već da su im preči lični interesi i da se po svaku cijenu žele domoći sitnog parčeta vlasti. 
Demokratska stranka vatan će svoje aktivnosti nastaviti u okviru Koalicije Vakat, kroz koju djeluje od svog osnivanja, i koja je bila i ostaje primjer saradnje i jedinstva u okviru zajednice,  stoji u saopštenju Demokratske stranke vatan koje potpisuje predsjednik stranke Sadik Idrizi.