Izbor potpredsjednika Skupštine Kosova

Povodom izjave poslanika Rasima Demirija u intervjuu datom našem portalu da je dvoje bošnjačkih poslanika u Parlamentu glasalo protiv njegovog imenovanja za potpredsjednika Skupštine Kosova, ističući da je glasanje protiv izbora Bošnjaka na veoma važnu državnu funkciju žalosno i razočaravajuće, saopštenjem je reagovao nezavisni poslanik Hamza Balje koji iznosi svoje razloge nejedinstva bošnjačkih poslanika.

"Izjavom bošnjačkog zastupnika Rasima Demirija iz koalicije Vakat i člana Parlamentarne grupe '6+', očigledno se plasira neistina. Sistemom provociranja vrši se pritisak na javnost i to se narodno zove politikanstvo.
Mjesto potpredsjednika Skupštine je rotirajuće za tri zajednice a mandat je 6 mjeseci. Znači da će nakon isteka mandata od 6 mjeseci Demiri morati dati ostavku da bi na njegovo mjesto došao poslanik iz romske, a nakon njega poslanik aškalijske zajednice (dogovor grupe ‘6+’). 
Zašto je Demiri iznenađen što mu bošnjački poslanici nisu dali glas i zašto se nije oglasio javnosti prije odabira ili u toku izbornog ciklusa i zatražio jedinstveni stav bošnjačke zajednice, pošto smatra da je ovo veoma važno pitanje za zajednicu koje će, po njemu, donijeti mnogo promjena... Ova funkcija će donijeti samo veća primanja Demiriju, kao što  je donijela i bivšem dopredsjedniku Enisu Kervanu, i 50 hiljada kilometara potrošenog goriva, kao i pretjeranih troškova o kojima se govorilo u javnosti, i ’crni džip’  u kojem se sa Kervanom i Demiri vozikao na uštrb poreskih obveznika. I Demiri će sada biti taj koji će štititi interese građana vozikajući se crnim džipom po našim lijepim selima... 
Da pojasnim kako se sve odigralo. Najprije, dva bošnjačka zastupnika, koja ne pripadaju Parlamentarnoj grupi ’6+’, nisu konsultovana o izboru dopredsjednika Parlamenta od strane ove parlamentarne grupe. Činjenica je da je prijedlog došao na zahtjev parlamentarne grupe ’6+’, koji je uslijedio nakon njihovog dogovora unutar grupe, a njihova šefica je zahtjev lično podnijela Prijedsjedništvu Parlamenta na razmatranje. U tom periodu potpredsjednik Parlamenta je bio Enis Kervan iz turske zajednice koji je obavljao tu funkciju pune dvije godine, neželeći da ustupi to mjesto nikome iz ostalih manjinskih zajednica (čak ni koalicionim partnerima iz Vakata) iako je bio dogovor da je to mjesto rotirajuće, odnosno da će svaki poslanik moći da zastupa svoju zajednicu najmanje 6 mjeseci. Nakon naših žalbi i ostavke Kervana to mjesto je ostalo upražnjeno, i svi poslanici iz manjinskih zajednica su podnijeli zahtjeve predsjedništvu za izbor na tu funkciju, računajući da je Parlamentarna grupa ’6+’ već imala svog kandidata pune dvije godine i da je sada red na ostale zastupnike. Međutim, ponovo je uslijedio zahtjev grupe ’6+’, koji je prihvaćen od strane predsjedništva, dok su ostali zahtjevi odbijeni bez ikakvog obrazloženja. Uslijedila je naša posjeta prjedsjedniku parlamenta Jakupu Krasniqiju i ubjeđivanje da je veoma bitno da i mi neovisni zastupnici imamo pravo po Ustavu Republike Kosova da budemo dio utakmice za odabir u Parlamentu, pa neka svi zastupnici odluče svojim glasovima. Njegov odgovor je bio negativan uz obrazloženje ’ako nemate svoju parlamentarnu grupu nemate prava da učestvujete u izboru ili ako ne sakupite šest potpisa’. To je bilo nemoguće za nas ostale zastupnike, jer nas je bilo četvero.
Htio bih da napomenem da sam u pregovorima sa šeficom grupe ’6+’ i uz podršku tri poslanika iz ove grupe uspio da postignem dogovor oko pristupanja ovoj grupi, radi zajedničkog rada u Parlamentu, međutim moj zahtjev je bio odbijen upravo od zastupnika iz bošnjačke zajednice (zastupnika koalicije Vakat), pod prijetnjom da će izaći iz grupe ako bude prihvaćen moj ulazak u toj  grupi, jer su smatrali da ću im zauzeti mjesto dopredsjednika Parlamenta Kosova. Nakon toga je uslijedilo povlaćenje mog potpisa, jer se to kosilo sa etikom koju gaji moja familija, kao i naša zajednica... 
To je već ne znam koji  po redu u nizu niskih udaraca za ’demokratsko društvo’ kakvo poznaju  samo  poslanici koalicije Vakat, bazirajući se samo na sopstvene vrijednosti uz negiranje ostalih.
Politikanski sistem koji se gradi već više od 10 godina, i to unutar bošnjačkog korpusa, i kome je veoma teško prići a kamoli srušiti ga, jer je svaka pora te bastilje popunjena temeljima vila i vikendica na Prevalcu i Bečkim pregovorima ovjerena, a vatrenim pristašama popunjena, koji izjedaju kao crvi, praveći ovo društvo nefunkcionalnim, dodvorivačkim, populističkim, nerealnim i u kome nema mjesta za običnog građanina... 
Nisam htio da se oglašavam u javnosti jer imamo puno većih problema unutar naše zajednice od dopredsjedničkog mjesta u Parlamentu Rasima Demirija. Neke stvari se trebaju rješavati korjenito tj. treba se pozabaviti uzrokom a ne činjenicama… Ja sam, međutim, imao moralnu obavezu i čini mi se da bih bio dužan našoj javnosti ako bih prećutao istinu, jer znati istinu a ne reći je, grijeh je kod  Allaha. Zato sam se i odlučio da ovo objelodanim, ne zarad negiranja nekoga, ili nečega, nego samo zbog  gole ISTINE…”
Hamza Balje, bošnjački poslanik u Parlamentu Kosova