Nova demokratska stranka

Povodom Saopštenja Koalicije VAKAT da od Demokratske stranke Kosova (PDK) - koalicionih partnera, bošnjačka zajednica ima samo deklarativna obećanja, dok se malo toga realizira u praksi i da se značajni problemi zajednice ne tretiraju dovoljno ozbiljno, a često se puta i minimiziraju, reagovala je saopštenjem Nova Demokratska stranka, kojeg u cjelosti prenosimo.

Saopštenje za javnost
Povodom nedavnog saopštenja za javnost putem RTK redakcije na bosanskom jeziku i web portala od strane Vakat koalicije (DSB,DSV i NBS) tj. 10 godišnjoj analizi rada u sada već četvrtom sazivu skupštine, gdje su iznete kritike na račun našeg zajedničkog koalicionog partnera, vladajuce Demokratske Stranke Kosova - PDK, a radi se o sljedećim kritikama:
- kritike na račun PDK-a zbog uskraćivanja 3 savjetnička mjesta Vakat koaliciji (Džezair Murati)
- uskraćivanje prava na proces decentralizacije od strane PDK-a (Džezair Murati)
- kritike na račun PDK-a o stepenu zaposlenosti pripadnika bošnjačke zajednice na centralnom nivou i po određenim ministarstvima (Sadik Idrizi)
- kritike na račun lokalnu vlast PDK-a u Prizrenu oko izbora koordinatora za nastavu na bosanskom jeziku (Sadik Idrizi)
- kritike na račun poslanika ispred drugih bošnjačkih stranaka u Parlamentu Republike Kosova o navodnom opstruiranju svih inicijativa Vakat koalicije (Rasim Demiri)
- kritike na račun Opštine Prizren i saradnje na lokalnom nivou (Rasim Demiri)
- kritike na račun Premijera i svih institucija zbog procesa asimilacije nad bošnjačkom zajednicom, primjer Gornjeg Sela (uvođenje predškolskog obrazovanja na albanskom jeziku) (Rasim Demiri)
- kontradiktorno izlaganje zamjenika ministra obrazovanja o hvalisanju pri zapošljavanju 3 službenika iz Vakat koalicije pri Univerzitetu u Peći, te potom izjavljivanje o potpunoj autonomiju Univerziteta i Fakulteta nad kojim "njegovo" ministarstvo ne vrši uticaj. (Usmen Baldži)
- kritike na račun rektora Univerziteta u Prizrenu o kršenju manjinskih prava (Usmen Baldži)
- pripisivanje koaliciji Vakat svih odrađenih projektata nakon izbora 2011 (Ćerim Bajrami)
Nova Demokratska Stranka se obraća kako većinskoj tako i svojoj zajednici sljedećim saopštenjem:
Pojavom NDS na politickoj sceni Bošnjaka 2009. godini  srušen je decenijski politički monopol Vakat koalicije u prizrenskom regionu. Bošnjačka zajednica je po prvi put izašla iz potpune izolovanosti, otvorila se prema drugim zajednicama, povratila svoj ugled, ponos i dostojanstvo (što pokazuje i popis stanovništva) gdje je druga po brojnosti te se kao takva izborila i bori se za prava koja joj Ustavom Republike Kosova i pripadaju. 
Međusobno uvažavanje i saradnja NDS-a sa PDK-om u vremenskom periodu od 2009. do 2013. kako na lokalnom nivou u Prizrenu na čelu sa gradonačelnikom gdin. Ramadanom Mujom i njegovim direktorima tako i na centralnom nivou na čelu sa premijerom Vlade gdin. Hashimom Thaqijem i njegovim ministrima, rezultirala je velikim kapitalnim investicijama i inrastrukturnim projektima po svim našim selima u Župi i Podgori u iznosu od 2.700.000 eura a odnose se na:
- izgradnju puta Prizren-Pousko-Jablanica
- izgradnju puta Prizren-Novo Selo
- rekonstrukcije vodovodne mreže 
- rekonstrukcije električne mreže
- rekonstrukcije puteva i postavljanje branika
- izgradnje ambulanti
- izgradnje kulturno sportskih sala
- izgradnje sportskih stadiona
- izgradnje kuća za socijalno ugrožene slučajeve i samohrane majke
- dodjele građevinskog materijala socijanim slučajevima i ljudima sa invaliditetom
- popločavanje ulica u svim bosnjačkim selima regiona Prizren
NDS je na osnovu svoje političke platforme i strategije strateski realizovala ove projekte u cilju obezbjeđivanja bazne infrastrukture kao temelj buduce opštine u Župi (Rečane) te time samo približila svoju političku aspiraciju za lokalnom samoupravom, da bi se nakon dobijanja opštine fokusirala samo na ekonomski razvoj i održivost iste. 
Svojim politickim angažovanjem NDS je do 2013. direktno i indirektno uticala na povećanje zaposljenosti pripadnika zajednice Bošnjaka pri javnim institucijama što je rezultiralo zaposljenjem više desetina pripadnika naše zajednice. 
Osim infrastrukturnih projekata NDS je takođe u periodu od 2009. do 2013. u saradnji sa PDK-om u opštini Prizren realizovala niz kulturno sportskih manifestacija i događaja te time dala svoj doprinos zaštiti kulturne baštine, tradicije i jezika preko sljedećih projekata:
- Župsko Podgorski susreti 2009, 2010,2011 i 2012.
- Sarajevski MESS Festival u Prizrenu 2010
- Koncerti 2010, 2011 i 2012.
- Sportski turniri
NDS je i na lokalnom i na centralnom nivou u poziciji sa PDK-om i javno podržava proces pregovora između Prištine i Beograda u cilju uspostavljanja dobrih odnosa, poštovanja i zaštite ne većinskih zajednica i njihovih prava. Ovim pregovorima će i naša zajednica biti na dobiti pogotovo zbog deceniju nerješenih  problema oko nostrifikacije diploma nasih studenata. 
Ovim saopštenjem za medije NDS javno demantuje izjave Vakat koalicije o ne saradnji sa PDK-om na lokalnom i centralnom nivou. Ovom se prilikom zahvaljuje svim strukturama PDK-a na uzajamnom uvažavanju, saradnji i poštovanju kao i na svim finansijskim ulaganjima u cilju poboljšanja osnovnih životnih uslova naših građana.
Što se tiče poziva na mogući bojkot i protest narednih izbora od strane Vakat koalicije, NDS javno izjavljuje da će i dalje slijediti svoju misiju i viziju i nastaviti uzajamnu saradnju sa Demokratskom Strankom Kosova-PDK na čelu sa premijerom Vlade gdin. Hashimom Thaqijem.
Predsjednica NDS-a
Emilija Redžepi