Govor predsjednika Kosova na Samitu dijaspore u Albaniji

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi često je u javnosti iznosio navode o mogućnosti rješavanja kosovskog pitanja „malom korekcijom“ granica, na Samitu dijaspore u Albaniji, potvrđuje svoje tvrdnje.

„Korigovanja granica će biti, jer niko ne može da osporava moju težnju, da pripojimo Kosovu Preševsku dolinu“, dok, podjele, neće biti dok je „on živ“, poručuje. O podjeli, kako je on vidi, pričaju, kako tvrdi, prijatelji Radoičića, koga je on istjerao sa Kosova.

Termin „podjela Kosova“ nije izgovoren od strane srpskih zvaničnika, dok je, sa druge strane, „razgraničenje“ postalo aktuelna tema u srpskoj javnosti ponovo nakon izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je „razgraničenje jedan od zvaničnih predloga Srbije“. Sa druge strane, tokom kampanje „Budućnost Srbije“ predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je „Medveđa uvijek bila i ostaće dio Srbije“.

Thaçi je u svom govoru na Samitu dijaspore u Albaniji, na kom učestvuje i albanski premijer Edi Rama, rekao da Kosovo ulazi u dijalog sa Srbijom o konačnom sporazumu koji svakako treba da obezbjedi međusobno priznavanje, prenosi RTK2.

„Sada smo u novom pogodnom trenutku kada je Kosovo uz punu podršku SAD i EU angažovano da uđe u konačni dijalog sa Srbijom kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum. Cilj je postići sporazum koji garantuje uzajamno priznavanje između Kosova i Srbije i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama,“ rekao je Thaçi.

Oni koji govore o podjeli Kosova su oni koji su pomogli Miloševiću i koji su Radoičićevi prijatelji

Govoreći o razmjeni teritorija, Thaçi je naveo da ta opcija ne sme da se desi, te da “niko ne može da dodirne kilometar teritorije sem preko njega mrtvog”.

“Govori se o razmjeni teritorija. Ona se nikada neće dogoditi. O tome se govorilo i ranije. Nijedan kilometer Kosova, ni Trepča, ni Gazivode neće biti u opasnosti dok sam ja živ. Oni koji govore o podjeli Kosova su oni koji su pomogli Miloševiću i prijatelji su Radoičiću koga sam protjerao sa Kosova. Korigovanja granica će biti, jer niko ne može da osporava moju težnju, da pripojimo Kosovu Preševsku dolinu, bez drugih korekcija,“ rekao je Thaçi, prenosi Gazeta Express.

Ideja Balkanske unije je korak unazad za našu naciju

Thaçi je rekao i da ni pod kojim uslovima i ni po koju cenu neće dozvoliti stvaranje Balkanske unije, čak ni kao ideju.

„Ponavljam da je ideja formiranja neke vrste Balkanske unije zadiranje u naš narod. To je narušavanje evro-atlantskih vrednosti i naše orijentacije. Ideja Balkanske unije je korak unazad za našu naciju. Unija Kosova, ali i albanske nacije, je unije Evropske unije, NATO i naše vječno prijateljstvo sa SAD,“ poručio je Thaçi.

Thaçi o razlici između „korekcije granica“ i „podjele“ u prošlosti

Hashim Thaçi je u više javnih obraćanja do sada objašnjavao da za njega korekcija granica znači pripajanje „Preševske doline“ Kosovu, a da podjela nije prihvatljivo rješenje za njega.

Jula prošle godine, na iznenadnoj konferenciji za medije, najavio je da „Preševsku dolinu“ stavlja na pregovarački sto, a da su vijesti o podjeli „lažne vesti“.

„Nema podjele Kosova, takve izjave su lažne vijesti. U finalnoj fazi nema razgovora o podjeli. Kao predsjednik zemlje uvjeravam vas da nećemo da dozvolimo da se o tome razgovara, a kamoli da se neko složi sa podjelom Kosova. Uznemirujući su glasovi koji govore o takvim stvarima. Ponavljam da kad god se govori o takvim stvarima, i oni koji šire takve vijesti, sa punom odgovornošću kažem da, sa ili bez znanja, to pokazuje dugovremensku ideju Srbije o podjeli Kosova. Ponavljam da nećemo dozvoliti da se o tome razgovara, a kamoli da se to postigne,“ rekao je.

Nekoliko dana kasnije, objasnio je da korekcija znači „pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Republici Kosovo“.

„Moja težnja nije promjena granice, nego je korekcija granice. Imamo oko 400 km dužinu granice koja treba da se riješi demarkacijom između Kosova i Srbije. Korekcija granice podrazumjeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Republici Kosovo,“ rekao avgusta prošle godine i dodao da korekcija granice ne podrazumijeva podjelu Kosova, razmjenu teritorija, niti autonomiju za Srbe.

Ipak, nije izražavao optimizam po pitanju te svoje namjere jer, kako je govorio „poznaje odlučnost i činjenicu da je Aleksandar Vučić nepopravljiv po pitanju Kosova“ i da će taj zahtjev biti odbijen.

„Postoji kategoričko odbijanje, ali ja sam obećao da ću legitimno historijski zahtjev Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe predstaviti za stolom. Mogu da zamislim kakva će reakcija biti u Beogradu, kako će biti teška i Srbija će kategorički odbiti tako nešto. Lideri iz Beograda treba da se naviknu na historijski pravičan zahtjev Albanaca i njihovih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe,“ kazao je Thaçi.

Tako je Thaçi govorio u javnim obraćanjima, međutim, u diplomatskim krugovima, se uglavnom pridržavao termina „kompromis“. Thaçi je u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu poručio da je spreman da načini potreban kompromis radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom.

„Dozvolite mi da vam pružim lične garancije da sam kao predsjednik Kosova spreman da prihvatim potreban kompromis kako bismo postigli sveobuhvatni, uravnoteženi sporazum koji će uključiti sve otvorene probleme i zaključiti vekovni konflikt sa Srbijom,“ stoji u pismu Thaçija Trumpu objavljenom na sajtu kabineta predsjednika.

Izvor RTK2/КoSSev