Obe strane igraju na kartu

Briselski dijalog je očigledno umro, ali "glumci" ne smiju da izađu sa scene, jer su se obavezali, a i oni sami dosta su radili na tome da dijalog umre, kaže Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose. Dodaje i da obe strane igraju na kartu "kupovine vremena".

Predsjednik Srbije izjavio je nakon trilateralnog sastanka sa Federicom Mogherini i Hashimom Thaçijem u četvrtak da niko od srpskih predstavnika neće više da se pojavi u Briselu sve dok Priština ne povuče svoje protivpravne odluke. Predsjednik Kosova, sa druge strane, odgovara da se dijalog ne može voditi ultimatumima i agresivnim tonom.

"Ako se ne vratiš, ti si odgovoran".

Gost N1 Dušan Janjić naglašava da su se Vučić i Thaçi "previše ukopali u priču izvan Briselskog dijaloga".

Međutim, dodaje, oni će morati da se "vraćaju u Brisel", jer, kako je rekao, "ako se ne vratiš, ti si odgovoran".

"Velika je odgovornost koju oni ne žele da preuzmu. Po meni, vratiće se u Brisel kada prođu naši i evropski izbori", smatra Janjić i dodaje da "Vučić mora da promjeni tim".

"Mora da vodi proaktivnu politiku, a ne skandalima i bezbjednosnim provokacijama. Manite se zveckanja oružjem koje nemate, a uhvatite se diplomatije i politike", poručio je Janjić.

Kosovo više nije tema već politički izbori i rasprodaja velikih državnih sistema

Gost N1 naglašava da "Kosovo više nije tema" već da su to politički izbori u Srbiji, kao i velika privatizacija koja, kako je rekao, dolazi sljedeće godine u Srbiju.

"Odlaze elektroprivreda, telekomunikacioni sistemi, to je ogroman biznis, i očigledno je sav fokus sadašnjih ekonomskih, političkih vladara, domaćih i stranih, kako da se u Srbiji što bolje pozicioniraju za veliku rasprodaju koja nas čeka."

"Fenomenalna priča razmjene teritorija"

"Mogerini nije odreagovala kako treba, počela je razgovore o novom formatu. U ovom momentu, obe strane ne izlaze iz svoje fenomenalne priče o razmjeni teritorija. Čekaće se evropski izbori, u nekoj nadi da će se nešto promjeniti… Svi trendovi kažu da promjene idu, ali ne u smjeru ultradesnice, kako neki misle. U Njemačkoj ultradesničari ne prave napredak, napredak prave ljevičari, Zeleni", kaže Janjić.

"Mogherini diskreditovala samu sebe"

On kaže da je predstavnica EU Mogherini diskreditovala samu sebe, jer je u martu govorila da dijalog neće biti nastavljen dok se ne pojavi statut Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Odjednom, nema statuta, a pojavljuju se sada četiri crvene linije", kaže Janjić.

Direktor Foruma za etničke odnose kaže i da je "očigledno da ovo nije format u kome oni žele nešto da učine".

Vučića pogađa "loše miješanje" SPC u politiku

Aleksandar Vučić izjavio je da ga pogađa "loše miješanje" Srpske pravoslavne crkve u politiku. On je povodom saopštenja Sabora SPC da ni po koju cijenu ne smije da se dovede pod znak pitanja pun suverenitet i integritet Srbije na Kosovu rekao da suverenitet čuvaju teritorija i narod, i pitao šta od toga Srbija ima na Kosovu.

Na konstataciju da vlastima u prošlosti nije bilo strano da se pozivaju na stav SPC kada se on poklapao s njihovim, a da se sada, kada to nije slučaj, kaže da je Srbija sekularna država, Janjić kaže da je to "zakasnelo sazrijevanje".

"Srbija bi trebalo da bude sekularna država. Ono što Vučić mora da razumije je da, kada igrate na mitologiju, ona uključuje i crkvu i s njom moraš biti dobar", kazao je Janjić.

Pogledajte gostovanje u Novom danu:

Izvor: N1/KoSSev