73. zasjedanje Generalne skupštine UN

Ove sedmice održaće se 73. zasjedanje Generalne skupštine UN, na kojem će prisustvovati predsjednik i premijer Kosova, kao i premijerka Srbije.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi prije nekoliko dana je potvrdio mogućnost sastanka sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na marginama Generalne skupštine UN-a. Podsjećanja radi, o ovom mogućem satanku prethodnih dana izvještavali su mediji i na Kosovu, ali i šire.

Predsjednica NVO Evropski pokret Srba Rada Trajković, kaže da od eventualnog sastanka kosovskog predsjednika Hashima Thaçija sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ne očekuje ništa ozbiljno, već da će on samo doprineti lobiranju i ličnim interesima. Inače, osim predsjednika Thaçija i premijera Haradinaja u delegaciji Kosova biće i ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli.

"Više očekujem da, ja bih rekla, po ideji heterogena delegacija institucija iz Prištine, u kojoj su jedni za razgraničenje, Ramush Haradinaj javno govori o tome da je protiv razgraničenja, ja mislim da će više u stvari to biti lobiranje i razgovori o međusobnoj kontroli njihovoj i to će biti rezultat. Od tih razgovora neće biti ozbiljih rezulatata u korist albanskog stanovništva na Kosovu", rekla je ona.

Lider Progresivno demokratske stranke i nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić smatra da je najvažniji nivo sastanka ukoliko do njega dođe.

"Ako bude to nivo koji je manje-više standardni u State departmentu onda to možda neće dati vjetar u leđa, ali ukoliko uspiju da se sastanu sa Trumpom onda to na neki politički način može da znači da imaju otvorena vrata za svoje prijedloge i svoja razmišljanja u vezi posljednjih dešavanja", rekao je on.

Za profesora Evropskog prava u Prištini Avnija Mazrekua posjeta trojice predstavnika Kosova SAD i mogući sastanak sa Donaldom Trumpom može doprineti postizanju institucionalnog konsenzusa.

"Izloženi smo različitim mišljenjima institucionalnih lidera na Kosovu što se tiče takozvanog konačnog sporazuma sa Srbijom koji će, kako se govori, biti pravno obavezujući za obe strane. Očigledno je da je agenda intenzivnija u cilju pronalaženja rješenja za otvorena i preostala pitanja na Zapadnom Balkanu. Smatra se da SAD imaju najveći uticaj na kreiranje politika na Kosovu i na naše aktuelno rukovodstvo", kazao je Mazreku.

73. zasjedanje Generalne skupštine UN odražaće se od  24. do 28. septembra u Njujorku. Osim Thaçija, Haradinaja i Pacollija koji će predstavljati delegaciju Kosova, u Njujork putuju i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će predstavljati srpsku delegaciju.

Glavna tema Generalne debate 73. zasjedanja Generalne skupštine UN je "UN relevantne za sve ljude: Globalno liderstvo i podjeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva".

Marija Stanojković, RTK2