Preševo za sjever - demografska, teritorijalna i ekonomska dobit

Srbija i Kosovo mogu postići dogovor o razmjeni teritorija, pri čemu Kosovo može da dobije opštinu Preševo, bez Bujanovca i Medveđe, dok četiri opštine na sjeveru (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica) mogu da se pripoje susjednoj zemlji, kaže se u izvještaju šest srpskih eksperta, koji je objavio prištinski list Zëri, prenosi TV N1

U ovom se izvještaju predstavlja scenario razmjene teritorija između Kosova i Srbije.

Izvještaj je napisan na 90 stranica, a autori su, kako navodi Zeri, Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, LJiljana Sekulić i Katarina Staničić i govori o koristi koju bi Srbija imala.

Prema autorima subjekti razmjene bi mogle da budu četiri opštine na sjeveru Kosova: Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i sjeverna Mitrovica.

"Gore navedene opštine su de facto integrisane u ekonomski sistem Srbije i operacionalizacija ovog scenarija je bez određenih društvenih, etničkih turbulencija, kao i onih lokalne samouprave", kaže se, između ostalog, u izvještaju.

Prema izvještaju koji prenosi Zëri, opštine na sjeveru imaju više od 42.000 stanovnika – Zvečan 10.974 stanovnika, Zubin Potok 6.079, sjeverna Mitrovica 11.963 i Leposavić 13.005 stanovnika. Kako navode autori, četiri opštine na sjeveru Kosova imaju oko 40 odsto više stanovnika od opštine Preševo i 1.000 kvadratnih kilometara veću površinu.

"Razlika od 12.000 stanovnika može da se procjeni kao demografska 'korist' za Republiku Srbiju, u scenariju razmjene teritorija. Takođe, ovim slučajem Srbija dobija 1.000 kvadratnih kilometara zemljišta", stoji u izvještaju, navodi N1.

Kada se govori o ekonomskim efektima, scenario razmjene teritorija, odnosno četiri opštine na sjeveru sa Preševom, predstavlja godišnju dobit od 90 miliona eura za Srbiju.  Ako se ima u vidu ova dugoročna perspektiva, odnosno za 30 godina, to bi predstavljalo dobit od 2,7 milijardi eura za srpsku stranu.

Ako se doda i minimalni rast BDP-a od 3 odsto za ovu teritoriju, potencijalna i akumulirana dobit može dostići do milijardu eura, stoji u izvještaju.