Bivši predsjednik Albanije

Bivši predsjednik Albanije, Bujar Nishani, kritikovao je ćutanje aktuelnog premijera Albanije, Edija Rame, o ideji predsjednika Kosova Hashima Thaçija za korekciju granica.

"Može li neko da mi kaže ZAŠTO Vlada Albanije ćuti na zahtjev Beograda da se Srbiji daju albanske teritorije u Mitrovici?" – upitao Nishani, prenosi "GazetaExpress".

On je dalje citirao Ustav Republike Albanije, u kojem se navodi da Albanija štiti nacionalna prava albanskog naroda koji živi izvan svojih granica.

"Član 8 – Republika Albanija štiti nacionalna prava albanskog naroda koji živi van njenih granica", napisao je Nishani.

Inače dan ranije švedski diplomata, Carl Bildt, koji je poznavalac balkanskog regiona, oglasio se protiv razmjene teritorije između Kosova i Srbije. Napisao je da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Edi Rama prihvatili ideju o teritorijalnoj razmjeni.

Bildt smatra da je takva ideja veoma opasna, čak je naziva i katastrofalnom, te navodi da bi takođe podstakla odlazak stanovništva.

On je u autorskom tekstu za "Washingtonpost" naveo da mu je u razgovoru rečeno da je pored Vučića, ideju o razmjeni teritorije prihvatio i Edi Rama.