Bošnjački član Predsjedništva BiH

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović navodi da ne postoje ni pravni, ni historijski, ni moralni argumenti po kojima se rhešavanje odnosa Srbije i Kosova može povezivati sa BiH i njenim entitetom RS.

"Status BiH i njenih entiteta je riješen Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Izetbegović u intervjuu za portal Faktor.ba.

Teza po kojoj bi gubitak Kosova Srbi trebalo da kompenzuju spajanjem Srbije i RS, kako kaže Izetbegović, prisutna je odavno, a sada je intenzivirana jer su intenzivirane i aktivnosti na konačnom rješenju odnosa Srbije i Kosova.

"I ova priča ima dvije dimenzije, dva dometa. Jedan je kratkoročni - uplašiti međunarodnu zajednicu novom destabilizacijom BiH i Balkana i time ishoditi povoljnije rješenje za Srbiju po pitanju Kosova", smatra Izetbegović.

Drugi je, dodaje, dugoročni: "pojačavati tezu da Srbi nakon gubitka Kninske krajine i Kosova nešto moraju dobiti zauzvrat, i čekati povoljne historijske okolnosti da se to realizuje - slabljenje Evropske unije, slabljenje NATO-a, okretanje Srbije Rusiji".

Na konstataciju novinara da lider RS Milorad Dodik često daje "uvredljive i secesionističke izjave" u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i pitanje kakva je to poruka, Izetbegović kaže da je ona loša i destabilizujuća za odnose BiH i Srbije.

"Srpski lideri vode tu dvostruku politiku, lijepe riječi za BiH, ali i lijepe riječi za one koji su protiv BiH, podrška procesu pomirenja Srba i Bošnjaka, ali i podrška onima koji vrijeđaju Bošnjake, i tako u krug", naveo je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izetbegović smatra i da Dodiku trebaju sukobi kako bi dokazao da je zajednički život u BiH nemoguć.

"Pravi odgovor je amortizovanje takve politike, izbjegavanje i smirivanje kriza. Dok Dodik vrijeđa Bošnjake, mi se apelacijama Ustavnom sudu borimo za prava Srba u kantonima u kojima dominira HDZ. Kad on zavadi, mi pomirujemo, kad on dokazuje da BiH ne može funkcionisati, da nam ništa ne ide, mi dokazujemo da može", rekao je Izetbegović.