Srbijanska diplomatija

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, prema pisanju "Novosti", upozorio Britaniju zbog njihovog stava da se sjednice SB UN o Kosovu prorijede.

Prema pisanju tog lista, Dačić je britanskom ambasadoru u Srbiji skrenuo pažnju da Srbija neće gledati blagonaklono ako Velika Britanija, u augustu, kada bude predsjedavala Savjetu bezbjednosti UN na dnevni red bude stavila pitanje prorjeđivanja ili ukidanja javnih sjednica o stanju na Kosovu.
Prema informacijama lista, Dačić je ovaj stav Beograda prenio i diplomatskim predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva na East Riveru.
Naša strana rezonuje da je pozicija Britanije prema sjednicama oko Kosova nedopustiva, tim prije što će oni u julu biti domaćin Summita Evropska unija - Zapadni Balkan gdje će se opet založiti za stabilnost regiona koji upravo oni najavljenim diplomatskim akcijama - ugrožavaju, pišu "Novosti". 
Sjednice SB UN o Kosovu, na kojima se razmatra izvještaj generalnog sekretara o stanju na Kosovu, održavaju se svaka tri mjeseca. 
Izvještaji su, prema rezoluciji SB 1244 obavezni, mada se u njoj ne precizira koliko često se trebaju podnositi, već stoji da to treba biti "u odgovarajućim vremenskim intervalima". 
Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji na posljednjoj sjednici SB UN pridružile su se još četiri zapadne članice Savjeta bezbjednosti u zalaganju za promjenu formata sjednica tog tijela posvećenih Kosovu, čemu su se usprotivile Rusija, Kina i Srbija.