Prihvatljivo za Atinu

Zaev će razgovarati o mogućnostima rješenja višedecenijskog spora u vezi imena Makedonije, prihvatljivog za Atinu i Skoplje.

Makedonski premijer Zoran Zaev sazvao je za danas u Skoplju sastanak sa šefovima poslaničkih grupa, na koji je, kako je najavljeno, pozvan i predsjednik Ðorge Ivanov, da bi ih obavijestio o detaljima razgovora sa grčkim kolegom, Alexisom Tsiprasom, u Sofiji, o mogućnostima rješenja višedecenijskog spora u vezi imena Makedonije, koje bi bilo prihvatljivo za obje strane.
Zaev je poručio iz Struge da te informacije želi najprije da podjeli sa predsjednikom države, liderima parlamentarnih partija i liderima opozicije, kao i sa predsjednikom parlamenta, prenosi Tanjug.
Zaev je rekao da je pitanje dijaloga sa Grčkom o rješenju pitanja imena Makedonije stvar nacionalnog interesa za koje je, kako je kazao, potreban i nacionalni konsenzus.
Obećao je da će se nakon toga obratiti javnosti.
Dodao je da je ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov već kontaktirao sve pozvane na subotnji sastanak i izrazio uvjerenje da će se svi odazvati pozivu.

Poziv na strpljenje

Zaev je ovom porukom zapravo pozvao na strpljenje sve medije, koji su ga u petak zvali da da potvrdi da li je tačno da je sa Tsiprasom dogovorio da novo ime bude "Republika Ilindenska Makedonija".
Najvažnije je, kazao je, da pregovarački proces uspije, prenijeli su makedonski mediji.
"Razgovarali smo o mnogo opcija, jedna od opcija mogla bi da bude i kraj pregovaračkog procesa", rekao je Zaev.
Grčki list Katimerini objavio je ranije u petak da su dvije strane veoma blizu sporazumu da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude "Republika Ilindenska Makedonija".
Katimerini je, pozivajući se, kako se navodi, na izvore bliske makedonskom premijeru i šefu makedonske diplomatije, da je i Tsipras imao pozitivan stav prema ovom prijedlogu za razliku od šefa grčke diplomatije Nikosa Kotziasa kome je taj prijedlog neprihvatljiv.
List objašnjava i da je Ilinden prihvatljiv za obje strane s obzirom na to da je riječ o Svetom Iliji kada je podignut oružani ustanak "makedonske nacije" protiv Osmanlija.
Navodi se i da su atinski mediji prenijeli da su o ovom prijedlogu novog imena Makedonije obavješteni najutjecajnija opoziciona VMRO-DPMNE, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Historijsko ime

"Ovaj naziv je povezan sa našom historijom i smatra se da će lakše da prođe kod građana", rekao je neimenovani izvor Katimerinija, dodajući da iz VMRO-DPMNE nije bilo protivljenja ovom prijedlogu.
List piše da bi sporazum Makedonije i Grčke mogao da se nazove "četvrti Ilinden" s obzirom na to da je na Ilinden (2. august) 1903. bio je prvi Ilinden 1944, drugi 1991., treći.
"Ostaje da se vidi da li je zaista i za Tsiprasa ovaj prijedlog prihvatljiv, kako se insistira u Skopolju, s obzirom na to da je šef grčke diplomatije Kotzias taj prijedlog odbacio kao neprihvatljiv", navodi Katimerini.
Zaev i vlada se nisu izjašnjavali o ovom prijedlogu javno, a ne žele da ga komentiraju ni stranke. Makedonski mediji prenose da stranke uglavnom smatraju da je riječ o spekulaciji.
Prijedlog "Republika Ilindenska Makedonija" kruži u javnosti Makedonije i Grčke od ponedjeljka i do danas ga niko zvanično nije komentirao ni u Atini ni u Skoplju.
Grčki list Ta Nea konstatira da skopski mediji na otvoren i prilično provokativan način afirmiraju prijedlog novog imena "Ilindenska Makedonija".
List piše da ime koje sadrži naziv "Makedonija" implicira teritorijalne pretenzije na sjevernu grčku pokrajinu istog naziva.
Stoga je, kažu, ovaj prijedlog neprihvatljiv za grčku stranu.
Pozivajući se na neimenovane izvore iz grčke vlade, atinski mediji navode da je "Gornja Makedonija" moguće rješenje predloženo od evropskih zvaničnika u toku jučerašnjeg samita u Sofiji, a kao mogući prijedlog pominje se i "Nova Makedonija".
Mnogo je još nepoznanica u vezi sa novim imenom Makedonije, iako bi bilo idealno da dogovor, kako se ranije očekivalo, bude postignut do Samita EU-a, koji se održava krajem ovog mjeseca, jer bi to ubrzalo priključenje Makedonije NATO-u i otvaranje pregovora o priključenju EU.
U ovom trenutku ni u Skoplju ni u Atini se ne pominje da li važi raniji stav da će se o novom izjašnjavati građani obje države na referendumu.