Advokat Morine negira

Kako su javili albanski elektronski mediji, prvostepeni županijski sud u Dubrovniku odlučio je da Srbiji ipak izruči Ismailja Morinu poznatog po nadimku Balista, nakon što je Vrhovni sud Hrvatske naložio ovom sudu da raniju odluku o ekstradiciji ponovo razmotri.

Morinu, koji je po potjernici, u junu uhapšen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je 14. oktobra 2014. upravljao malom bespilotnom letjelicom sa zastavom "velike Albanije" koja je letjela iznad stadiona u Beogradu, tokom fudbalske utakmice Srbije i Albanije, poslije čega je došlo do sukoba navijača na terenu, a utakmica je prekinuta.

Međutim, isti mediji, u odvojenoj vijesti, neposredno nakon objavljivanja informacije o navodnoj odluci županijskog dubrovačkog suda, preneli su i demantije Morininog advokata da njegov klijent "neće biti izručen", već da se predmet vraća na ponovno razmatranje u istom sudu.

Županijski sud u Dubrovniku je prvobitno, prvostepenim rješenjem utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji, a na tu se sudsku odluku Morina žalio.

Vrhovni sud je, potom, ovo prethodno rješenje dubrovačkog suda ispitivao po službenoj dužnosti i utvrdio da je taj prvostepeni sud počinio, kako su mediji u regionu javili - "bitne povrede odredaba kaznenog postupka, budući da je izreka rješenja nerazumljiva, jer u obrazloženju nisu navedeni razlozi o svim odlučnim činjenicama".

Od kada je Morina uhapšen, albanske vlasti, čiji je Morina državljanin, podnele su više dokumenata kako bi sprečile ovu ekstradiciju, dok je sam Morina podneo zahtjev za politički azil u Hrvatskoj.

Morina je prije dvije godine, kako su kosovski mediji tada pisali, posjetio i Sjever Kosova, slikavši se sa dva mladića, od kojih je jedan držao u rukama i kalašnjikov.

Advokat: Ismail Morina neće biti izručen

Ismail Morina neće biti izručen Srbiji, ali će se njegov slučaj od početka pretresti u Dubrovniku, kosovski i albanski mediji prenose izjavu Morininog advokata Darka Butigana koju je dao za "Top Channel".

"Nastavlja se sa pravnom bitkom, paralelno sa procedurama za azil koji Ismail Morina traži," rekao je u intervjuu za "Top Channel" Butigan.

Pojedini albanski mediji javljaju da je Balkan web obezbjedio odluku županijskog suda koja je doneta prije nekoliko dana, kao i na novinarku News-a 24, Klodianu Lalu, koja je javila da Morina još uvijek nije dobio odluku o zahtjevu za azil.

Izvor: KoSSev