Međunarodni privredni sajam u Mostaru

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i premijer Srbije Aleksandar Vučić sreli su se na marginama Međunarodnog gospodarskog sajma u Mostaru, poručivši kako su napetosti u regiji nepotrebne, te da treba raditi na unaprjeđenju odnosa među susjednim zemljama na dobrobit budućih generacija.

Dvojica lidera razgovarali su i o posljednjim događanjima na relaciji Bosna i Hercegovina - Srbija te zategnutim odnosima između dviju zemalja. Složili su se kako je neophodno otvoreno i iskreno razgovarati o onome što opterećuje odnose dvije nacije, Srbe i Bošnjake, te da o tome ovisi mir i stabilnost regije.
"Imali smo otvoren, iskren, ne i lak razgovor. Razmatrali smo odnose Srba i Bošnjaka u celosti i odnose u regionu. Rekao bih da je zaključak da u narednom periodu intenziviramo naše kontakte i dijalog jer su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana, za mir, za bezbednost ljudi u celom regionu", rekao je Vučić.
Po njemu, "prošlost mora da se sagleda iz svakog kuta, Bošnjaci trebaju da uđu u srpske cipele, a Srbi u bošnjačke ne bi li se bolje razumeli".
"Sve naše odnose moramo da rešavamo tako da svi spustimo tonove i rešavamo probleme u miru i da pokušamo da unapredimo. Srbi i Bošnjaci imaju zajedničku budućnost tamo gde su vekovima živjeli. Mi Srbi sa mnogim narodima delimo granice, a sa Bošnjacima živimo zajedno, i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Tako je bilo u prošlosti, tako će morati da bude u budućnosti", poručio je Vučić.

Izetbegović: Još nema dokaza za novu tužbu

Izetbegović je kazao kako je s Vučićem "pretresao" sve teme koje su važne za obje zemlje.
"Prošlost je bila kakva je bila i ne možemo na nju utjecati. Možemo utjecati na budućnost i mi smo spremni intenzivirati dijalog Srbije i Bosne i Hercegovine, Srba i Bošnjaka", izjavio je Izetbegović.
Dodao je kako se Srbi i Bošnjaci moraju međusobno uvažavati, uvažavati istinu i presude međunarodnih sudova.
"Ovih dana Srbija se s pravom sjeća onoga što je počelo prije 75 godina osnivanjem zločinačke Nezavisne Države Hrvatske. S pravom se sjeća i ne smije zaboraviti. I mi se sjećamo nekih stvari, ali to neće biti razlog da prigovaramo, da pravimo probleme, da kvarimo odnose, nego ćemo pokušati na istini i pravdi graditi bolje odnose u budućnosti", kazao je Izetbegović.
Na novinarsko pitanje hoće li odustati od nove tužbe za genocid protiv Srbije, Izetbegović je odgovorio kako on nije taj koji odlučuje o tom pitanju.
"Još nemamo dokaza koji bi vodili u tom smjeru. Ako ga bude, tada možemo o tome razgovarati, ali mislim da tada nitko nema pravo odustati. Čemu sudovi, zapravo, služe? Tu ne smije biti ljutnje. Ako su pojedinci ili neki režim nešto uradili prije dvadeset godina, to je upravo način da se skine hipoteka odgovornosti s čitavog naroda", zaključio je Izetbegović.

Filandra: Nastavak uspona i padova

Gost Al Jazeere bio je Šaćir Filandra, dekan sarajevskog Fakulteta političkih nauka, koji je komentirao poruke političkih lidera upućene nakon sastanaka u Mostaru.
"Sasvim je evidentno da se radi o političkim liderima koji koriste stari stil i metod komunikacije sa javnošću. U prigodnim situacijama se ponašaju pacifizirano, dok na domaćem terenu koriste vlastitu javnost za instrumentalizaciju vlastitih političkih interesa, za dodatnu etnicizaciju i raspirivanje međusobnih strasti", ocijenio je Filandra.
"Današnje izjave, bez obzira koliko bile slatkorječive, jedan su samo od nizova naših međusobnih uspona i padova kojeg imamo u međusobnoj komunikaciji. Sasvim je izvjesno da prisustvujemo jednom turbulentnom političkom vremenu i da su ovi usponi i padovi u komunikaciji nešto što smatram sasvim normalnim", zaključuje.