Nakon odluke o reciprocitetu

Oko 21 hiljadu eura Srbija dnevno gubi uslijed blokade nafte i gasa, nakon odluke Ministarstva trgovine i industrije Kosova o uvođenju reciprociteta prema ovoj državi.

Na osnovu carinskih podataka, prošle godine je Kosovo legalno uvezlo 33 miliona litara gasa i 708 hiljada litara nafte, u vrijednosti od preko 8 miliona eura, piše "GazetaFjala", prenosi portal "Kossev.info".

Prema ovim podacima, u prosjeku, 2 miliona litara gasa mjesečno dolazi na Kosovo iz susjedne države. Prije blokade oko pola miliona eura isplaćivano je svakog mjeseca za kupovinu te količine.

Najveći iznos gasa uvezen je u septembru - 4,2 miliona litara. Ali je manji iznos uvezen u decembru - 136 hiljada litara.

Odluka o reciprocitetu protiv Srbije u oblasti naftnog i gasnog transporta, donesena je nakon što je Srbija odbila da prizna sertifikate vozača Kosovara koji prevoze opasan teret.

Vijest je objavljena u utorak, 22. marta ove godine. Ali je dan kasnije, Kosovo počelo u praksi da sprovodi odluku ministarke trgovine i industrije, Hikmete Bajrami.



Manje nafte iz Srbije

Ali, u poređenju sa ostalim proizvodima široke potrošnje, naftni uvoz iz Srbije, prema statistici, mnogo je manji nego iz drugih zemalja.

Od 372 miliona eura vrijednosti ukupnog uvoza iz Srbije prošle godine, Kosovo je uvezlo 708.479 litara dizela u vrijednosti od 335 hiljada eura, piše "GazetaFjala", prenosi dalje portal "Kossev.info".

Najveći iznos uvezene nafte bio je u decembru u iznosu od 103 hiljada litara.

Ostatak uvoza, u skladu sa carinskim podacima, tiče se prehrambenih i građevinskih proizvoda.

Čak i u posljednjih godinu dana na kosovskom tržištu porasla je dominacija Srbije sa njenim proizvodima, za četiri odsto.

Zvaničnik u kosovskoj carini, Adriatik Stavileci, rekao je da je za prva dva mjeseca 2016. godine, Srbija uvezla robu u vrijednosti od 45 miliona eura. Ali, za ova dva mjeseca Kosovo je u Srbiju  izvezlo robu u vrijednosti 2,5 miliona eura.

Ovi podaci uključuju uvoz preko regularnih carinskih prelaza sa Srbijom. U međuvremenu, procjenjuje se da je preko 100 miliona eura vrijednost robe koja ulazi ilegalno, preko sporednih  puteva ove zemlje koje lokalne vlasti ne uspjevaju da kontrolišu.