U rukama ISIS-a

17 albanske djece su siročad u Siriji nakon što su njihovi očevi ubijeni u borbi kao dio terorističke organizacije ISIS. ABC News je saznao da albanski muslimanski vjernici, koji su se pridružili borbama u Siriji, ne samo da su žrtvovali svoje živote, ali i svoje djece, koju su sa sobom odveli.

Prema izvorima bliskim institucijama Državne policije Albanije i Nacionalne obavještajne službe, pokazuje da je tokom borbi u Siriji i Iraku od 2012. godine do sada ubijeno 14 albanskih državljana. Na osnovu podataka proizilazi da je 7 od ovih država otišlo na Bliski istok, zajedno sa svojim porodicama. Prema ovim podacima, ispada da 7 ubijenih su za sobom ostavili svoje supruge u 17 djece siročadi.

Među djecom siročadima, kako stoji u dosijeu, samo 3 od njih je odraslo, a 14 druga djeca su maloljetnici. Izvori kažu da je supruge ubijenih, iz kontakata sa članovima porodica u Albaniji su izrazile želju da se vrate, ali im se ne dozvoljava jer su im pasoši blokirani.

Također, navodi se da su odrasla djeca uključena u borbama, dok maloljetnici u toku dana prate vjersku pouku. U dosijeu, kako kažu izvori, proizilazi da sem djece siročadi, žrtve su za sobom ostavile i roditelje koje su poveli sa sobom.

Među njima je Sherif Taushani, za kojeg se smatra da je ubijen te da je u Siriji iza sebe ostavio suprugu, troje djece i oba svoja roditelja. Dok Shkëlzen Dumani uz dvoje siročadi iza sebe je u Siriji ostavio i svoju majku, koja je tamo otišla da ga ubjedi da vrati djecu u Albaniju.

U dosijeu se ne daju detalji njihovog prebivališta, ali se sumnja da su supruge i djeca ubijenih u različitim gradovima Sirije i Iraka. Tu se navode samo imena ubijenih, njihove djece i vrijeme odlaska za Siriju.

Prema listi koju je ABCNews uspio da osigura rezultira da je ubijeni Hamit Muslija otišao iz Albanije u januaru 2013. godine nakon pogibije iza sebe ostavio 4 siročadi, svu maloljetnu.

Malo starija djeca, 3 siročadi iza sebe je ostavio Hasan Korvafaj koji je napustio Albaniju u novembru 2012. godine.  S druge strane Diamant Rasha i Ervin Hasanaj, obojica su se pridružila borcima u Siriji u januaru 2013. godine i nakon pogibije obojica su iza sebe ostavili po dvoje maloljetne siročadi. Dok je Bledian Hamza, koji je otišao u Siriju u januaru 2013. godine iza sebe ostavio suprugu i jednu maloljetnu kćer.

/ABC News/