Evo ko je ubio zemlju koju su svi voljeli

Bliži se 29. novembar, nekada je to bio veliki praznik Dan republike SFRJ, i oni koji su živjeli u Jugoslaviji sa nostalgijom ga se sjećaju. Istovremeno, pitaju se ko je kriv za raspad države koju je cijenio cijeli svijet i gdje su danas pojedini akteri, koji su na neki način učestvovali u raspadu SFRJ. I danas možemo čuti da je TITOVU JUGU ubio neprijatelj sa strane i da su neki tamo odlučili da ona umre, a istina je kao i uvijek, negdje između!

Na trećem susretu predsjednika šest republika održanog 11. aprila 1991. godine na Brdu kod Kranja, prisustvovali su predsednik Srbije Slobodan Milošević, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, predsjednik Slovenije Milan Kučan i predsjednik Makedonije Kiro Gligorov, osjećalo se da Jugoslaviji nema spasa i da tone sve dublje. Naime i prije nego što je sastanak počeo, znalo se da je šansa za dogovor mala, pišu Večernje novosti.

Nakon ovog skupa, sastala se “velika trojka” Milošević, Tuđman i Alija Izetbegović, 12. juna u Splitu, i tu je bilo jasno, i zbog toga što nisu došli ostali predsjednici, da je Jugoslaviji odbrojano. Znamo šta se dešavalo kasnije, rat koji, kao i svaki drugi, nije donio ništa dobro, i čije se posljedice na neki način osjećaju i dan danas.

Gdje su lideri tog vremena danas i čime se bave?

Milošević, Izetbegović, Tuđman i Gligorov su preminuli. A o početku i devetestim godinama govore Milan Kučan i Momir Bulatović.

Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan, kaže da su svi potezi koje je u to vrijeme sprovodila Slovenija bili dobri i ne osjeća se odgovornim za raspad SFRJ. Nedavno su objavljeni i njegovi memoari, u kojima tvrdi da je to bio “otpor srboslaviji”.

Nakon odlaska sa svih funkcija, Kučan je ostao politički aktivan, i odigrao je jednu od važnih ulogu u svrgavanju bivšeg premijera Janeza Janše. Privatno, Kučan često odlazi na proslave partizanskih jedinica i dok je bio u formi planinario je i često se penjao na Triglav. Penzija sa dodacima mu je 3.300 eura, a kada je bio bolesta, u Švajcarskoj je operisan o trošku slovenačkog zdravstvenog fonda.

Bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, u svojim memoarima je zapisao da je nosio stenograme u Hag sa svih sastanaka, kao svjedok odbrane Slobodanu Miloševiću.

– Nažalost, nismo stigli da izgovorimo tu odbranu. Ali postoji materijalni dokaz da je Slovenija htjela odmah i po svaku cijenu da napusti Jugoslaviju. Hrvatska je bila prinuđena da slijedi njen primjer, dok je BiH znala da će biti krava i koleteralna šteta – napisao je Bulatović.

On takođe tvrdi da nijedna Jugoslavija nije nastala ili nestala svojom voljom.

– Ovo sve je bilo odlučeno tamo negdje sa strane, o čemu sam dobio i neposrednu potvrdu Milana Kučana, kada sam ga pitao da li je sretan sa onim što je uradio, a njegov odgovor je bio: ‘Nemoj, Momo, nisam se ja pitao’.

Bulatović je politiku napustio 2001. godine, danas je redovan profesor na Evropskom univerzitetu u Beogradu, trenutno u stanju mirovanja. Živi od nacionalne penzije kao bivši predsjednik Crne Gore.