Država i dalje diskriminiše Albance

Petnaest godina nakon rata Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, srpska država i dalje diskriminiše Albance u Preševskoj dolini.

Vlada Srbije putem nasilja i sistematske diskriminacije pokušava da život u tri opštine nastanjene Albancima - Bujanovac, Medveđa i Preševo - učini nemogućim, piše list “Zëri” prenosi portal “Kossev.info”.

Politički analitičari u Prištini ocjenjuju da Albanija i Kosovo moraju da se angažuju mnogo ozbiljnije kako bi odbranili interese Albanaca u Preševskoj dolini.

Svijestan političke situacije u Preševskoj dolini, Blerim Burjani je rekao je da srpska država koristi različite načine za onemogućavanje normalnog života Albanaca u Preševskoj dolini, a kako bi ih uklonila odatle.

"Čak i poslije 15 godina, Preševska dolina još uvijek nije stabilan politički, društveni, ekonomski i obrazovni prostor. Propusti u građanskim i političkim pravima srpske države, veoma ozbiljna ekonomska situacija, nedostatak investicija, zatim visoka stopa nezaposlenosti - oblici su koje koristi Srbija kako bi naterala stanovništvo da napusti dolinu", rekao je Burjani.