Pisanje njemačkih medija

Broj Kosovara koji traže azil u Njemačkoj zabilježio je rekordan pad. Većina onih koji su prošle godine tražili azil u Njemačkoj, već su se vratili na Kosovo ili čekaju svoj red za povratak, prenosi portal "Republika.info".

Prema pisanju njemačkih medijia, veoma je mali broj slučajeva kada Kosovari i drugi građani država Balkana traže azil u Njemačkoj. Umjesto toga, njemačke vlasti su intenzivirali njihov povratak u njihovu domovinu. Dok je u martu ove godine vraćeno samo 12 osoba iz Hessena, u oktobru ovaj broj je povećan na 359 osoba.

U tabeli koju je osigurao portal "Republika.info" jasno se vidi broj povrataka emigranata iz zemalja Balkana koji su zatražili azil u Hessenu. Kako se može vidjeti na tabeli, samo u oktobru je vraćeno 359 osoba, dok je 1090 ostalih vraćeno dobrovoljno u raznim zemljama Balkana.
 
Prema njemačkim medijima, brz povratak migranata je urodio plodom. Na temelju statistike države Hessen, dok je tokom 2014. godine, 8,4 posto azilanata bilo iz Albanije, 8,4 posto sa Kosova i 8,3 posto iz Srbije, ove godine iz Albanije je samo 1,1 posto, dok je sa Kosova taj broj simboličan.
 
"Čini se da sada svi u regionu Sredozemlja su shvatili da šanse da ostanu u Njemačkoj ne postoje", pišu njemački mediji.





/Republika.info/