Izvještaj predstavljen je u Novom Pazaru

Izvještaj Evropske komisije o stabilnosti u regiji u 2015. godini predstavljen je u Novom Pazaru.

Sandžak je u izvještaju Evropske komisije za 2015. godinu ocijenjen kao najstabilnija regija u odnosu na region i na prethodne godine, i to je ohrabrujuće, predočeno je u Novom Pazaru, na panelu "Sandžak - sigurnost na raskršću".
Na skupu, koji su organizirali Misija OSCE-a u Srbiji i lokalni Radio Stoplus, predsjednica Centra za vanjsku politiku iz Beograda Aleksandra Joksimović je, osvrnuvši se na aktuelna dešavanja u svijetu u vezi terorističkih napada, rekla da "pitanje takozvanog radikalnog [tumačenja] islama u Sandžaku postoji, ali u mnogo skromnijem i gotovo zanemarljivom obliku u odnosu na neka druga pitanja", prenosi Anadolija.
Kako je kazala, veoma je važno da se radi na toleranciji s muslimanima i da pitanje terorizma nije pitanje religije, već pojedinaca.

Srbija ne podržava referendum u RS-u

"Pažnja međunarodne zajednice postoji i na tim temama", rekla je Joksimović i dodala da je čitav region prošao kroz tešku godinu te da je Srbija bila najsigurnija i najstabilnija država.
Ona je, u svom obraćanju videolinkom, rekla da je, kada je u pitanju Sandžak, veoma važno to što je učinjeno puno na zbližavanju Beograda i Sarajeva.
"Srbija ne podržava najavljeni referendum [bh. entiteta] Republike Srpske, zapravo podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, odnosno Dejtonski sporazum. To je za region Sandžaka važna poruka“, zaključila je Aleksandra Joksimović.