Govor na konferenciji u Pragu

Prvi zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, Hashim Thaçi, učestvuje na Konferenciji ministara spoljnih poslova Višegradske grupe (V4) i zemalja Zapadnog Balkana (WB6), koja se održava u Pragu, i gdje se razgovara o proširenju Evropske unije i o regionalnoj saradnji.

U svom govoru, zamjenik premijera Thaçi je rekao da Kosovo uspješno završava 2015. godinu, kao evropsku godinu za Kosovo.

"Samo što smo potpisali SSP i s pravom očekujemo preporuku za ukidanje viznog režima, zato što smo ispunili sve uslove", rekao je Thaçi.

Zamjenik premijera je pozvao EU da ne kasni sa regionom, jer to otvara mogućnosti drugim državama i ideologijama da pokušaju da naprave mjesto na Balkanu.

Osvrtom na glasanju za članstvo Kosova u UNESCO, Thaçi je rekao da je ovo iskustvo pokazalo koliko je krhk mir na Balkanu.

"Srbija je pokazala da se ne pridržava sporazumima", rekao je Thaçi, dodajući da ovo čini neophodnim da EU što prije usvoji jedinstven stav prema Kosovu.

Zamjenik premijera Thaçi je takođe naglasio da je iskustvo sa UNESKO učinilo jasnim da cio Zapadni Balkan treba da se pridruži EU u "paketu". U suprotnom, ako joj se dozvoli, Thaçi vjeruje da će "Srbija ponovo pokušati da spriječi Kosovo na putu evroatlantskih integracija".