Među 17 uhapšenih u Italiji

Italijanska policija, uz podršku policije drugih zemalja, uhapsila je jučer 17 osoba koje se terete da su formirale međunarodnu terorističku organizaciju "Rawti Shax", a među uhapšenima je i građanin sa Kosova, Eldin Hoxha, navode italijanski mediji, a prenosi "Gazeta Shqip". Hoxha je, kako dodaje ovaj portal, imao "važnu ulogu" u terorističkoj ćeliji ove organizacije u Italiji. On je, takođe, boravio prošle godine u ISIS-ovom kampu u Siriji.

Kako navodi "Gazeta Shqip", korišćenje interneta je, kako su istražitelji u ovom slučaju objasnili, omogućilo da "osumnjičeni prevaziđu rastojanja između stanovnika u različitim evropskim zemljama, omogućavajući im jači kontakt, kroz virtuelne razgovore sa njihovim duhovnim vođama."

Mjesto tajnih sastanaka terorističke ćelije džihadista je bio stan Abdula Rahmana Nauroza u Meranu, u Južnom Tirolu, a ispostavilo se da je on bio "posebno aktivan u regrutovanju".

Operacija je, navodi "Gazeta Shqip", sprovedena u nekoliko zemalja, a tri hapšenja su izvršena u Norveškoj, gdje je "pao mozak organizacije" Mula Krekar, "opisan kao pobornik ISIS-a", koji je i tokom izdržavanja kazne "iz zatvora - ideološki i strateški vodič kako bi se organizacija širila Evropom, uključujući Italiju".

Ovaj portal navodi i da su istražitelji istakli da je upravo "italijanska ćelija organizacije bila veoma aktivna, prije svega u ideološkim aktivnostima i logističkoj podršci".

"Kosovar Ejdin Hoxha je igrao važnu ulogu u aktivnostima terorističke ćelije 'Rawti Shax' na teritoriji Italije," dodaje "Shqip" i ističe da je jedan od uhapšenih u akciji - Abdul Rahman Nauroz, uz dvije ćelije u Švedskoj i Švicarskoj, finansirao putovanje Hoxhe iz Turske u Siriju 1. januara 2014. godine, sa 780 eura.

"Početak putovanja Eldina Hoxhe u Siriju je praćen od strane italijanskih istražitelja specijalnih snaga, sve do turskog graničnog prelaza u Siriji, gdje je Kosovar stigao u gerilski kamp ISIS-a. U februaru 2014. godine Eldin Hoxha se hitno vratio u Italiju, na isti način, a preko Švicarske," objašnjava ovaj portal.

Policijske akcije su sprovedene u Velkoj Britaniji, Norveškoj, Finskoj, Nemačkoj i Švicarskoj.

Podsjetimo, sredinom prošlog mjeseca je još jedan kosovski Albanac uhapšen u inostranstvu zbog terorizma. Vlasti Malezije su sredinom oktobra uhapsile kosovskog Albanca, Ardita Ferizija, zbog sumnje da je teroristički haker i da je pružao materijalnu podršku ISIS-u, ukravši "lične identifikacione podatke" članova američke vojske i zaposlenih američke vlade i prosledivši ih direktno, u javnosti poznatom članu ISIS-a, Junaid Husainu, poznatijem kao Abu Husain al-Britani.