Završno parisko prebrojavanje je počelo

Zamjenik šefa kosovske diplomatije Petrit Selimi kaže za B92 da je odlaganje odluke za Prištinu jednako zabrani ulaska Kosova u UNESCO.

Završno parisko prebrojavanje je počelo - sutra će biti poznato da li će iko do dvije trećine glasova u UNESCO. Šef srpske misije kaže da mjesta i dalje ima i za optimizam i za pesimizam.

Raste broj država kojima je prihvatljivo odlaganje odluke o prijemu Kosova u UNESCO, tvrdi srpski ambasador pri ovoj organizaciji Darko Tanasković.

“Sasvim je sigurno da u ovom trenutku većina zemalja u svijetu, u smislu članova međunarodne zajednice, broja stanovnika, podržava naš zahtjev da se ovo glasanje odloži. Međutim, s obzirom na sistem glasanja, ishod je neizvjestan. Kako se konferencija približava, sve je teže govoriti o konkretnim primjerima kako će koja država glasati. Ono što mogu reći je da raste broj država kojima je prihvatljivo odlaganje”, navodi Darko Tanasković.

Upravo će on biti predstavnik Srbije na sutrašnjem sastanku koji se održava na nivou ambasadora.

Šef diplomatije zato je, slučajno ili ne, u Beogradu danas razgovarao sa svojim makedonskim kolegom, čija je zemlja podržala prijem Kosova u UNESCO. Ciljevi Vlade Srbije su jasni.

“Mislim da bi u ovom trenutku bilo najbolje da dođe do odlaganja ove odluke. Najbolje bi bilo da nema prijema, najbolje bi bilo da ne razgovaramo o ovome, najbolje bi bilo da naše crkve i manastire štitimo mi, najbolje bi bilo da nema ni Rezolucije 1244, najbolje bi bilo da je Kosov apsolutno u pravnom poretku Srbije. Ali pošto nije, najbolje bi bilo da nema ove odluke, a drugo najbolje rješenje je da se ova odluka odloži”, ističe Vulin.

Za glasanje se sprema i delegacija Kosova - uvjereni su da imaju većinu glasova, ali pitaju se i da li je ta većina dvotrećinska. Odlaganje odluke za Prištinu je, kažu za B92, neprihvatljivo.

“Odlaganje odluke o Kosovu je kao i zabrana ulaska Kosova u UNESCO. Čemu odlaganje? Nema nikakve svrhe da se odlaže nešto što je već završeno. Prva činjenica statuta UNESCO je da se podržava mir u svijetu preko kooperacije u nauci, kulturi i obrazovanju, mi mislimo da bi Kosovo u UNESCO-u bila bolja za mir na Balkanu nego Kosovo van UNESCO-a”, ocjenjuje Selimi.

Stručnjaci kažu da je, i poslije sutrašnje odluke, važno nastaviti praćenje ovog pitanja.

“Ishod će biti najvjerovatnije povoljan za nas, a i to bismo svi voljeli, ali da bismo izbjegli za dvije godine iste vrste polemike i iste vrste stresa, onda moramo mnogo više da radimo za ove dvije godine na tom pitanju konkretno”, kaže historičar Aleksandar Raković.

UNESCO je raspravu o prijemu Kosova već zakazao - ova tačka 8.3 smještena je u Salu 1, tačno u pola 12.