PARLAMENTARNI IZBORI

U okviru izbora za zastupnike u Hrvatskom Saboru, jutros u sedam sati otvorena su birališta za hrvatsku dijasporu u Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Srbiji  birači sa hrvatskim državljanstvom imaju mogućnost da glasaju na dva izborna mjesta: u Konzulatu Hrvatske u Beogradu i u Subotici.

Dva izborna mjesta

Kako je za AA rečeno u Državnom izbornom povjerenstvu, prethodno registrovanih građana u Beogradu ima 126, a u Subotici 74.

"To su osobe koje su se prethodne registrirali, odnosno državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a danas su zatečeni na teritoriji Republike Srbije i oni su se prethodno registrirali da bi želeli glasovati u Beogradu, odnosno u Subotici", kazali su iz DIP-a.

Kada su u pitanju aktivno registrovani birači, odnosno oni koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, već u Srbiji, njih ima 906.

"Birači koji su državljani Republike Hrvatske i nemaju prebivalište u Hrvatskoj mogu na biralištu zatražiti potvrdu i ako se utvrdi da imaju biračko pravo, oni mogu na temelju te potvrde o biračkom pravu glasovati tako da što se tiče aktivne registracije to nije zaključeni broj, to je brojka koja se može promijeniti, a ovisi o broju birača koji dođu na biračko mjesto i izraze volju da žele glasovati", rečeno je za AA u Državnom izbornom povjerenstvu.

U Srbiji je za novi saziv Hrvatskog Sabora omogućeno glasanje od juče, a do sada je sve proteklo u redu.

Hrvatski državljani u Prištini glasaju u Ambasadi Hrvatske

Glasanje hrvatske dijaspore u Ambasadi Hrvatske na Kosovu nastavljeno je danas. Biračko mjesto je otvoreno od 7 do 19 sati, a prijavljeno je oko 100 birača.

Tomislav Pavković, predsjednik biračkog odbora u Ambasadi Republike Hrvatske u Prištini, u izjavi za AA napominje da se parlamentarni izbori u Hrvatskoj odvijaju danas, dok se u inozemstvu oni odvijaju dva dana, subotom i nedeljom.

"Juče smo već imali prvi dan izbora i danas je taj drugi dan izbora. Glasaju hrvatski državljani, koji žive u Republici Kosovo i hrvatski državljani koji su se predhodno registrirali da bi glasali u Republici Kosovo. S tim da moramo napomenuti da hrvatski državljani koji imaju prebivalište na Kosovu, iako se nisu registrirali mogu danas doći u Veleposlanstvo Republike Hrvatske i ukoliko su uredno u registru birača mogu ostvariti svoje pravo glasovanja", rekao je Pavković.  

Prema njegovim riječima, na osnovu prethodne registracije, očekuje se da će na Kosovu glasati između 90 i 100 građana, te da je do sada glasalo 29 birača. Glasanje se može obaviti bilo kojim identifikacionim dokumentom.

Po zatvaranju birališta u 19 sati, obaviće se prebrojavanje glasova, a rezultati će biti proslijeđeni Državnom izbornom povjerenstvu u Zagrebu.

U Podgorici i Kotoru otvorena birališta

U Crnoj Gori su otvorena dva biračka mjesta, u Podgorici, u zgradi Ambasade Hrvatske, kao i u konzulatu ove zemlje u Kotoru.

Novinarima nije omogućen ulazak na biračko mjesto u Podgorici, a birački odbor nije želio saopštiti podatke o broju upisan birača, kao i broju glasača koji su ostvarili svoje pravo do 10 sati.

Državljani Hrvatske s pravom glase ovog vikenda su mogli svoje pravo ostvariti i u Ambasadi Hrvatske u Ljubljani.

Podsjećamo, na listama u ukupno 12 izbornih jedinica u zemlji i u inostranstvu ukupno je 2.311 izbornih kandidata od kojih će njih 151 sačinjavati novi, 8. saziv Hrvatskog sabora.

Kandidati su raspoređeni na 166 lista, od kojih je 161 lista stranačka, pet je nezavisnih, a 41 je kandidat predstavnik manjina.

Glasanje u 48 država svijeta započelo je juče, u subotu, po lokalnom vremenu države u kojoj se glasa. U inostranstvu pravo glasa ima ukupno 36.276 registrovanih birača.